syndróm čínskej reštaurácie

Z STD
Verzia z 14:52, 26. marec 2019, ktorú vytvoril Kristina.bobekova (diskusia | príspevky)$7

Prejsť na: navigácia, hľadanie

Odporúčaný termín [?]

Oblasť: lekárska diagnóza
Definícia: prechodné ťažkosti spojené s dilatáciou artérií následkom pridávania glutamátu sodného do čínskych polievok a je súčasťou sójovej omáčky, ktorá sa pridáva voľne do sezónnej stravy v čínskych reštauráciách
Zdroj: Kadlec, O. et al.: Encyklopédia medicíny. I. Bratislava: Asklepios 1993.

Kontext: Prejavuje sa pocitom tepla vo vlasoch a tvári, palpitáciami, tlakom za sternom, závratom, trizmom, nauzeou a bolesťami hlavy, v šiji, pleciach a chrbte. Príznaky sa dostavujú do 6 h po jedení a vymiznú po 12 h. Hyperaminoacidémiu kyseliny glutámovej môžu vyvolať aj deficit glutatiónsyntetázy (GS) a 5-oxyprolinázy (OP). Deficit GS sa môže prejaviť u novorodencov hemolýzou a ťažkou metabolickou acidózou, prípadne prejde do štádia s neurologickými príznakmi alebo sa celkom upraví. V erytrocytoch je nízky obsah glutatiónu a GS. Deficit OP sa spája s vracaním, hnačkou a bolesťami

brucha.

Zdroj kontextu: Kadlec, O. et al.: Encyklopédia medicíny. I. Bratislava: Asklepios 1993.
Príbuzné termíny: syndróm
Cudzojazyčný ekvivalent: en: chinese restaurant syndrome