kyselina pyrohroznová
Z STD
Verzia z 11:35, 14. jún 2018, ktorú vytvoril Kristina.bobekova (diskusia | príspevky) (Vytvorená stránka „{{Term |Name=kyselina pyrohroznová |Definition=ac. pyruvicum; kys. 2-oxopropánová, nespr. kys. α-ketopropiónová; kys. 2-oxomonokarboxylová, CH₃–CO–COOH je t…“)
Odporúčaný termín [?]
Oblasť: | chémia |
Definícia: | ac. pyruvicum; kys. 2-oxopropánová, nespr. kys. α-ketopropiónová; kys. 2-oxomonokarboxylová, CH₃–CO–COOH je tekutina podobného zápachu ako kys. octová, rozp. vo vode, liehu a étere. Vzniká destiláciou kys. hroznovej (z toho názov) najlepšie s KHSO₄.
Enzýmom dekarboxylázou a aj zahrievaním so zriedenou kys. sírovou sa štiepi na CO₂ a acetaldehyd. Jestvuje v 2 tautomérnych formách: v oxoforme a eniolforme. Oxoforma je stálejšia, enolforma reaktívnejšia. Oxoforma sa nachádza vo všetkých tkanivách vo voľnej forme a vo forme solí pyrohroznanov (pyruvátov). Má dôležitú úlohu v metabolizme sacharidov, lipidov a bielkovín. Je predstupňom pri vzniku kys. mliečnej pri glykolýze a etanolu pri alkoholovom kvasení. Oxidačnou dekarboxyláciou sa mení na kys. octovú (aktívny acetát). Táto reakcia je katalyzovaná enzýmami (pyruvátdehydrogenázový komplex). |
Zdroj: | Kadlec, O. et al.: Encyklopédia medicíny. I. Bratislava: Asklepios 1993. |
Synonymum: | acidum pyruvicum |