kyselina pyrohroznová

Z STD
Verzia z 09:03, 2. október 2019, ktorú vytvoril Kristina.bobekova (diskusia | príspevky)
(rozdiel) ← Staršia verzia | Aktuálna úprava (rozdiel) | Novšia verzia → (rozdiel)
Prejsť na: navigácia, hľadanie

Odporúčaný termín [?]

Oblasť: chémia
Definícia: kyselina 2-oxopropánová, nesprávne kys. α-ketopropiónová; kyselina 2-oxomonokarboxylová, CH₃–CO–COOH je tekutina podobného zápachu ako kyselina octová, rozp. vo vode, liehu a étere
Zdroj: Kadlec, O. et al.: Encyklopédia medicíny. I. Bratislava: Asklepios 1993.

Kontext: zniká destiláciou kys. hroznovej (z toho názov) najlepšie s KHSO₄.

Enzýmom dekarboxylázou a aj zahrievaním so zriedenou kys. sírovou sa štiepi na CO₂ a acetaldehyd. Jestvuje v 2 tautomérnych formách: v oxoforme a eniolforme. Oxoforma je stálejšia, enolforma reaktívnejšia. Oxoforma sa nachádza vo všetkých tkanivách vo voľnej forme a vo forme solí pyrohroznanov (pyruvátov). Má dôležitú úlohu v metabolizme sacharidov, lipidov a bielkovín. Je predstupňom pri vzniku kys. mliečnej pri glykolýze a etanolu pri alkoholovom kvasení. Oxidačnou dekarboxyláciou sa mení na kys. octovú (aktívny acetát). Táto reakcia je katalyzovaná enzýmami (pyruvátdehydrogenázový komplex).

Zdroj kontextu: Kadlec, O. et al.: Encyklopédia medicíny. I. Bratislava: Asklepios 1993.
Synonymum: acidum pyruvicum