Termín:syndróm čínskej reštaurácie: Rozdiel medzi revíziami
Z STD
Riadok 2: | Riadok 2: | ||
|Name=syndróm čínskej reštaurácie | |Name=syndróm čínskej reštaurácie | ||
|Definition=prechodné ťažkosti spojené s dilatáciou artérií následkom pridávania glutamátu sodného do čínskych polievok a je súčasťou sójovej omáčky, ktorá sa pridáva voľne do sezónnej stravy v čínskych reštauráciách | |Definition=prechodné ťažkosti spojené s dilatáciou artérií následkom pridávania glutamátu sodného do čínskych polievok a je súčasťou sójovej omáčky, ktorá sa pridáva voľne do sezónnej stravy v čínskych reštauráciách | ||
− | |Field=lekárska diagnóza | + | |Field=lekárska diagnóza, ochorenie, choroba |
|Related terms=syndróm | |Related terms=syndróm | ||
|Bibliography=Kadlec, O. et al.: Encyklopédia medicíny. I. Bratislava: Asklepios 1993. | |Bibliography=Kadlec, O. et al.: Encyklopédia medicíny. I. Bratislava: Asklepios 1993. |
Verzia zo dňa a času 10:08, 25. apríl 2020
Odporúčaný termín [?]
Oblasť: | lekárska diagnóza, ochorenie, choroba |
Definícia: | prechodné ťažkosti spojené s dilatáciou artérií následkom pridávania glutamátu sodného do čínskych polievok a je súčasťou sójovej omáčky, ktorá sa pridáva voľne do sezónnej stravy v čínskych reštauráciách |
Zdroj: | Kadlec, O. et al.: Encyklopédia medicíny. I. Bratislava: Asklepios 1993. |
Príbuzné termíny: | syndróm |
Cudzojazyčný ekvivalent: | en: chinese restaurant syndrome |
Poznámka: | Prejavuje sa pocitom tepla vo vlasoch a tvári, palpitáciami, tlakom za sternom, závratom, trizmom, nauzeou a bolesťami hlavy, v šiji, pleciach a chrbte. Príznaky sa dostavujú do 6 h po jedení a vymiznú po 12 h. Hyperaminoacidémiu kyseliny glutámovej môžu vyvolať aj deficit glutatiónsyntetázy (GS) a 5-oxyprolinázy (OP). Deficit GS sa môže prejaviť u novorodencov hemolýzou a ťažkou metabolickou acidózou, prípadne prejde do štádia s neurologickými príznakmi alebo sa celkom upraví. V erytrocytoch je nízky obsah glutatiónu a GS. Deficit OP sa spája s vracaním, hnačkou a bolesťami
brucha. |