Termín:kyselina pyrohroznová: Rozdiel medzi revíziami
Z STD
(Vytvorená stránka „{{Term |Name=kyselina pyrohroznová |Definition=ac. pyruvicum; kys. 2-oxopropánová, nespr. kys. α-ketopropiónová; kys. 2-oxomonokarboxylová, CH₃–CO–COOH je t…“) |
|||
Riadok 1: | Riadok 1: | ||
{{Term | {{Term | ||
|Name=kyselina pyrohroznová | |Name=kyselina pyrohroznová | ||
− | |Definition= | + | |Definition=kyselina 2-oxopropánová, nesprávne kys. α-ketopropiónová; kyselina 2-oxomonokarboxylová, CH₃–CO–COOH je tekutina podobného zápachu ako kyselina octová, rozp. vo vode, liehu a étere |
− | |||
− | |||
|Field=chémia | |Field=chémia | ||
− | |||
− | |||
|Synonyms=acidum pyruvicum | |Synonyms=acidum pyruvicum | ||
|Bibliography=Kadlec, O. et al.: Encyklopédia medicíny. I. Bratislava: Asklepios 1993. | |Bibliography=Kadlec, O. et al.: Encyklopédia medicíny. I. Bratislava: Asklepios 1993. | ||
− | |||
|Acceptability=Odporúčaný | |Acceptability=Odporúčaný | ||
− | |Context= | + | |Context=zniká destiláciou kys. hroznovej (z toho názov) najlepšie s KHSO₄. |
− | |Context source= | + | Enzýmom dekarboxylázou a aj zahrievaním so zriedenou kys. sírovou sa štiepi na CO₂ a acetaldehyd. Jestvuje v 2 tautomérnych formách: v oxoforme a eniolforme. Oxoforma je stálejšia, enolforma reaktívnejšia. Oxoforma sa nachádza vo všetkých tkanivách vo voľnej forme a vo forme solí pyrohroznanov (pyruvátov). Má dôležitú úlohu v metabolizme sacharidov, lipidov a bielkovín. Je predstupňom pri vzniku kys. mliečnej pri glykolýze a etanolu pri alkoholovom kvasení. Oxidačnou dekarboxyláciou sa mení na kys. octovú (aktívny acetát). Táto reakcia je katalyzovaná enzýmami (pyruvátdehydrogenázový komplex). |
− | + | |Context source=Kadlec, O. et al.: Encyklopédia medicíny. I. Bratislava: Asklepios 1993. | |
− | |||
− | |||
− | |||
}} | }} | ||
− | |||
− | |||
− | |||
[[Category:Medicína]] | [[Category:Medicína]] |
Aktuálna revízia z 09:03, 2. október 2019
Odporúčaný termín [?]
Oblasť: | chémia |
Definícia: | kyselina 2-oxopropánová, nesprávne kys. α-ketopropiónová; kyselina 2-oxomonokarboxylová, CH₃–CO–COOH je tekutina podobného zápachu ako kyselina octová, rozp. vo vode, liehu a étere |
Zdroj: | Kadlec, O. et al.: Encyklopédia medicíny. I. Bratislava: Asklepios 1993. |
Kontext: | zniká destiláciou kys. hroznovej (z toho názov) najlepšie s KHSO₄.
Enzýmom dekarboxylázou a aj zahrievaním so zriedenou kys. sírovou sa štiepi na CO₂ a acetaldehyd. Jestvuje v 2 tautomérnych formách: v oxoforme a eniolforme. Oxoforma je stálejšia, enolforma reaktívnejšia. Oxoforma sa nachádza vo všetkých tkanivách vo voľnej forme a vo forme solí pyrohroznanov (pyruvátov). Má dôležitú úlohu v metabolizme sacharidov, lipidov a bielkovín. Je predstupňom pri vzniku kys. mliečnej pri glykolýze a etanolu pri alkoholovom kvasení. Oxidačnou dekarboxyláciou sa mení na kys. octovú (aktívny acetát). Táto reakcia je katalyzovaná enzýmami (pyruvátdehydrogenázový komplex). |
Zdroj kontextu: | Kadlec, O. et al.: Encyklopédia medicíny. I. Bratislava: Asklepios 1993. |
Synonymum: | acidum pyruvicum |