Termín:alergén: Rozdiel medzi revíziami
Z STD
(Presun medzi kategoriami) |
(doplnenie príbuzného termínu, doplnenie poznámky) |
||
| (8 medziľahlých úprav od 2 ďalších používateľov nie je zobrazených) | |||
| Riadok 1: | Riadok 1: | ||
{{Term | {{Term | ||
|Name=alergén | |Name=alergén | ||
| − | |Definition=antigén | + | |Definition=[[Term:antigén|antigén]], ktorý dokáže u predisponovaných jedincov vyvolať hypersenzitívnu alergickú reakciu |
| − | + | |Field=lekárska veda, imunológia, alergia | |
| − | |Field= | + | |Related terms=alergická reakcia, anafylaxia, hypersenzitivita |
| − | + | |Bibliography=Neuschlová, M. – Nováková, E. – Kompaníková, J.: Abeceda imunológie – terminologický slovník. Martin: Univerzita Komenského v Bratislave Jesseniova lekárska fakulta v Martine 2016. | |
| − | |Related terms= | ||
| − | |||
| − | |Bibliography= | ||
| − | |||
|Acceptability=Odporúčaný | |Acceptability=Odporúčaný | ||
| − | + | |Comment=Alergény sú cudzorodé látky z vonkajšieho prostredia schopné navodiť patologickú imunitnú reakciu. Stimulujú predovšetkým tvorbu protilátok IgE, a tým rozvoj alergických reakcií. Častými alergénmi sú napríklad pele rôznych rastlín, vaječný bielok a mnohé zložky potravy, plesne, srsť zvierat, roztoče domového prachu, lieky atď. | |
| − | |||
| − | |||
| − | |||
| − | |||
| − | |Comment= | ||
}} | }} | ||
| − | + | [[Category:Epidemiológia a imunológia]] | |
| − | [[Category: | ||
Aktuálna revízia z 11:06, 9. marec 2021
Odporúčaný termín [?]
| Oblasť: | lekárska veda, imunológia, alergia |
| Definícia: | antigén, ktorý dokáže u predisponovaných jedincov vyvolať hypersenzitívnu alergickú reakciu |
| Zdroj: | Neuschlová, M. – Nováková, E. – Kompaníková, J.: Abeceda imunológie – terminologický slovník. Martin: Univerzita Komenského v Bratislave Jesseniova lekárska fakulta v Martine 2016. |
| Príbuzné termíny: | alergická reakcia, anafylaxia, hypersenzitivita |
| Poznámka: | Alergény sú cudzorodé látky z vonkajšieho prostredia schopné navodiť patologickú imunitnú reakciu. Stimulujú predovšetkým tvorbu protilátok IgE, a tým rozvoj alergických reakcií. Častými alergénmi sú napríklad pele rôznych rastlín, vaječný bielok a mnohé zložky potravy, plesne, srsť zvierat, roztoče domového prachu, lieky atď. |