kyselina olejová

Z STD
Verzia z 17:35, 25. máj 2018, ktorú vytvoril Kristina.bobekova (diskusia | príspevky) (Vytvorená stránka „{{Term |Name=kyselina olejová |Definition=ac. oleinicum; kys. cis-9-oktadecénová, CH₃–(CH₂)₇–CH=CH–(CH₂)₇–COOH. Je to nenasýtená C₁₈ monoolef…“)
(rozdiel) ← Staršia verzia | Aktuálna úprava (rozdiel) | Novšia verzia → (rozdiel)
Prejsť na: navigácia, hľadanie

Odporúčaný termín [?]

Oblasť: chémia
Definícia: ac. oleinicum; kys. cis-9-oktadecénová, CH₃–(CH₂)₇–CH=CH–(CH₂)₇–COOH. Je to nenasýtená C₁₈ monoolefínkarboxylová kys., kt. je podstatnou súčasťou väčšiny rastlinných olejov (olivového, mandľového) a živočíšneho tuku. Je to tekutina bez zápachu, t. t. 14 °C. Ľahko podlieha oxidácii, na vzduchu sa farbí žltohnedo a dostáva stuchnutý zápach. Katalytickou hydrogenáciou prechádza na kys. stearovú (a. sterinicum). Rozštiepením v mieste dvojitej väzby (C₉) vzniká kys. pelargónová a dikarboxylová kys. azelaová s 9 atómami C. Pôsobením HNO₃ sa a. o. mení na svoj trans stereoizomér – kys. elaidovú, kt. za normálnej teploty je tuhá látka a má t. t. 51 °C. Polohovým izomérom a. o. je kys. vakcénová – CH₃–(CH₂)₅–CH=CH–(CH₂)₉–COOH.

Jej cis-forma je normálnou zložkou živočíšnych karboxylových kys. Organizmus je schopný utvárať dvojitú väzbu len na C₉ vyšších karboxylových kys. (kys. myristoolejová, kys. palmitová), preto je odkázaný na prívod vyšších kar boxylových kys. s dvojitou väzbou na iných atómoch C (esenciálne karboxylové kys. vitamín F).

Zdroj: Kadlec, O. et al.: Encyklopédia medicíny. I. Bratislava: Asklepios 1993.

Synonymum: acidum oleinicum