kyselina jablčná

Z STD
Verzia z 17:18, 25. máj 2018, ktorú vytvoril Kristina.bobekova (diskusia | príspevky) (Vytvorená stránka „{{Term |Name=kyselina jablčná |Definition=ac. malicum; kys. hydroxybutándiová; kys. monohydroxyjantárová; kys. hydroxydikarboxylová kys., kt. je známa v 2 optick…“)
(rozdiel) ← Staršia verzia | Aktuálna úprava (rozdiel) | Novšia verzia → (rozdiel)
Prejsť na: navigácia, hľadanie

Odporúčaný termín [?]

Oblasť: chémia
Definícia: ac. malicum; kys. hydroxybutándiová; kys. monohydroxyjantárová; kys. hydroxydikarboxylová kys., kt. je známa v 2 opticky aktívnych formách [D(+)- a L(–)-] a v racemickej zmesi. Kys. L(–)jablčná sa vyskytuje v rastlinstve voľná, ako aj vo forme solí jablčnanov (malátov), najmä v kyslých jablkách, nezrelom hrozne, slivkách, čerešniach, jarabinách a malinách. V organizme je súčasťou Krebsovho cyklu, v kt. vzniká ako produkt hydratácie kys. fumarovej účinkom enzýmu fumaráthydratázy. K. j. sa ďalej oxiduje na kys. oxaloctovú účinkom malátdehydrogenázy.
Zdroj: Kadlec, O. et al.: Encyklopédia medicíny. I. Bratislava: Asklepios 1993.

Synonymum: acidum malicum