kyselina glutámová

Z STD
Verzia z 17:48, 16. máj 2018, ktorú vytvoril Kristina.bobekova (diskusia | príspevky) (Vytvorená stránka „{{Term |Name=kyselina glutámová |Definition=ac. glutaminicum, ČSL 4; kys. L(+)glutámová (Glu); kys. 2-amino-glutarová, ''M''ᵣ 147,13. Je to monoaminodikarboxylov…“)
(rozdiel) ← Staršia verzia | Aktuálna úprava (rozdiel) | Novšia verzia → (rozdiel)
Prejsť na: navigácia, hľadanie

Odporúčaný termín [?]

Oblasť: chémia
Definícia: ac. glutaminicum, ČSL 4; kys. L(+)glutámová (Glu); kys. 2-amino-glutarová, Mᵣ 147,13. Je to monoaminodikarboxylová kys.: HOOC–CO–(CH₂)₂–CH(NH₂)–COOH.

Glu je neesenciálna kyslá aminokyselina, kt. pri metabolických premenách poskytuje: 1. kys. 2-oxoglutarovú dvoma mechanizmami: transamináciou s aspartátom al. alanínom (koenzým je B₆) al. pôsobením glutamíndehydrogenázy s koenzýmom NAD⁺; reakcie majú význam najmä pri detoxikácii amoniaku a pri vzniku a zapojení 2-oxoglutarátu do metabolizmu sacharidov; 2. glutamín v reakcii katalyzovanej glutamínsyntázou; reakcia má význam najmä pri detoxikácii amoniaku v bunkách a ako transportná forma amoniaku z buniek krvou do pečene (95 %) a obličiek (4 %); ďalej poskytuje amidickú skupinu pri syntéze purínového kruhu, ako aj –NH₂ skupinu GMP pri jeho vzniku z XMP; v obličkách sa glutamín štiepi glutaminázou a uvoľnený amoniak vyväzovaním protónov znižuje kyslosť moču; 3. kys. γ-aminomaslovú (GABA) dekarboxyláciou (koenzým je B₆), kt. po metabolizovaní poskytuje kys. jantárovú – medziprodukt Krebsovho cyklu; 4. glutatión a prenášač jednouhlíkatých zvyškov kys. tetrahydrolistovú.

Glu môţe vznikať: 1. transamináciou z 2-oxoglutarátu, medziproduktu metabolizmus sacharidov; 2. ako koncový produkt metabolických premien troch aminokyselín: arginínu, prolínu a histidínu.

Amid Glu – L-glutamín (Gln): H₂N–CO–(CH₂)₂–CH(NH₂)–COOH. Používa sa v th. hepatopatií, pri poruchách vývoja u detí, pri niekt. druhoch epilepsie a na prevenciu neurotoxických prejavov liečiv, napr. INH.

Hydrochlorid Glu, C₅H₁₀ClNO₄ sa používa na acidifikáciu žalúdkového obsahu (Acidogen®, Acidulin®, Acidoride®, Aciglumin®, Antalka®, Gastuloric®, Glutamidin®, Glutan-HCl®, Glutasin®, Hydrionic®, Hypochylin®, Muriamic®, Pepsdol®, Recacid®).

Jednosodná soľ monohydrát Glu, C₅H₈NNaO₄.H₂O, sa používa v th. pečeňovej kómy (Accent®, Ajinomoto®, Glutacyl®, Glutavene®, Vetsin®).

Zdroj: Kadlec, O. et al.: Encyklopédia medicíny. I. Bratislava: Asklepios 1993.

Synonymum: acidum glutaminicum