kyselina mliečna

Z STD
Verzia z 21:36, 21. apríl 2020, ktorú vytvoril Kristina.bobekova (diskusia | príspevky)
(rozdiel) ← Staršia verzia | Aktuálna úprava (rozdiel) | Novšia verzia → (rozdiel)
Prejsť na: navigácia, hľadanie

Odporúčaný termín [?]

Oblasť: chémia
Definícia: ČSL4, kyselina 2-hydroxypropánová; kyselina 2-hydroxypropiónová; kyselina α-hydroxypropiónová, CH₃CH(OH)COOH, C₃H₆O₃, ρ₂₀ = 1,200 – 1,400 g.cm
Zdroj: Kadlec, O. et al.: Encyklopédia medicíny. I. Bratislava: Asklepios 1993.

Kontext: Pravotočivá kyselina L(+)mliečna (kyselina 3-hydroxypropánová obsahuje jeden opticky aktívny uhlík, preto sa vyskytuje v D-forme, L-forme a DL-forme). Je to sirupovitá, číra, bezfarebná alebo nanajvýš slabožltá tekutina, takmer bez zápachu, silnej kyslej chuti. Je hygroskopická. Tvorí bezfarebné hygroskopické hranoly, rozp. vo vode [aD²⁰] = +2,61°. Oxidáciou dáva kyselinu pyrohroznovú. Je miešateľná s vodou, 95 % liehom a éterom a je prakticky nerozp. v chloroforme.
Zdroj kontextu: Kadlec, O. et al.: Encyklopédia medicíny. I. Bratislava: Asklepios 1993.
Synonymum: acidum lacticum
Poznámka: Mᵣ 90,08

Pre JL: rozp. vo vode [aD²⁰] = +2,61°: písmenko D by malo byť ako dolný index - neviem, ako to urobiť.