kyselina olejová

Z STD
Verzia z 21:35, 21. apríl 2020, ktorú vytvoril Kristina.bobekova (diskusia | príspevky)
(rozdiel) ← Staršia verzia | Aktuálna úprava (rozdiel) | Novšia verzia → (rozdiel)
Prejsť na: navigácia, hľadanie

Odporúčaný termín [?]

Oblasť: chémia
Definícia: kyselina cis-9-oktadecénová, CH₃–(CH₂)₇–CH=CH–(CH₂)₇–COOH
Zdroj: Kadlec, O. et al.: Encyklopédia medicíny. I. Bratislava: Asklepios 1993.

Kontext: Je to nenasýtená C₁₈ monoolefínkarboxylová kyselina, ktorá je podstatnou súčasťou väčšiny rastlinných olejov (olivového, mandľového) a živočíšneho tuku. Je to tekutina bez zápachu, t. t. 14 °C. Ľahko podlieha oxidácii, na vzduchu sa farbí žltohnedo a dostáva stuchnutý zápach. Katalytickou hydrogenáciou prechádza na kyselinu stearovú (acidum sterinicum). Rozštiepením v mieste dvojitej väzby (C₉) vzniká kyselina pelargónová a dikarboxylová kyselina azelaová s 9 atómami C. Pôsobením HNO₃ sa acidum oleinicum mení na svoj trans stereoizomér – kyselinu elaidovú, kt. za normálnej teploty je tuhá látka a má t. t. 51 °C. Polohovým izomérom acidum oleinicum je kyselina vakcénová – CH₃–(CH₂)₅–CH=CH–(CH₂)₉–COOH.
Zdroj kontextu: Kadlec, O. et al.: Encyklopédia medicíny. I. Bratislava: Asklepios 1993.
Synonymum: acidum oleinicum