kyselina tanínová
Z STD
Verzia z 17:28, 14. apríl 2020, ktorú vytvoril Kristina.bobekova (diskusia | príspevky)
Odporúčaný termín [?]
Oblasť: | chémia |
Definícia: | tanín; galotanín, nesprávne kyselina gigalová |
Zdroj: | Kadlec, O. et al.: Encyklopédia medicíny. I. Bratislava: Asklepios 1993. |
Kontext: | Nachádza sa v kôre a plodoch mnohých rastlín. Patrí k trieslovinám (ČSL4 Tanninum). Kyselina galová je viazaná na glukózu estericky alebo glykozidicky, a to sama alebo ako kyselina m. digalová (kyselina m-galooylgalová); korilagín. Tanín je biely až žltkastý prášok, ťažko rozp. vo vode. Vyrába sa z dubienok (gallae). Chem. nie sú taníny jednotné. Hydrolýzou sa štiepia na glukózu, kyselinu m-galoylgalovú a malé množstvo kyseliny galovej. |
Zdroj kontextu: | Kadlec, O. et al.: Encyklopédia medicíny. I. Bratislava: Asklepios 1993. |
Synonymum: | acidum tannicum |