kyselina tanínová

Z STD
Verzia z 17:28, 14. apríl 2020, ktorú vytvoril Kristina.bobekova (diskusia | príspevky)
(rozdiel) ← Staršia verzia | Aktuálna úprava (rozdiel) | Novšia verzia → (rozdiel)
Prejsť na: navigácia, hľadanie

Odporúčaný termín [?]

Oblasť: chémia
Definícia: tanín; galotanín, nesprávne kyselina gigalová
Zdroj: Kadlec, O. et al.: Encyklopédia medicíny. I. Bratislava: Asklepios 1993.

Kontext: Nachádza sa v kôre a plodoch mnohých rastlín. Patrí k trieslovinám (ČSL4 Tanninum). Kyselina galová je viazaná na glukózu estericky alebo glykozidicky, a to sama alebo ako kyselina m. digalová (kyselina m-galooylgalová); korilagín. Tanín je biely až žltkastý prášok, ťažko rozp. vo vode. Vyrába sa z dubienok (gallae). Chem. nie sú taníny jednotné. Hydrolýzou sa štiepia na glukózu, kyselinu m-galoylgalovú a malé množstvo kyseliny galovej.
Zdroj kontextu: Kadlec, O. et al.: Encyklopédia medicíny. I. Bratislava: Asklepios 1993.
Synonymum: acidum tannicum