kyselina pikrová
Z STD
Verzia z 16:16, 14. apríl 2020, ktorú vytvoril Kristina.bobekova (diskusia | príspevky)
Odporúčaný termín [?]
| Oblasť: | chémia |
| Definícia: | 2,4,6-trinitrofenol, slabožltá kryštalická látka |
| Zdroj: | Kadlec, O. et al.: Encyklopédia medicíny. I. Bratislava: Asklepios 1993. |
| Kontext: | Vo vode je ťažko rozp., rozt. je žlto sfarbený. Má veľmi horkú chuť. Na lakmus reaguje kyslo a so zásadami dáva kryštalické soli pikrany (pikráty). Kyslé vlastnosti kyseliny pikrovej vyplývajú z prítomnosti skupín –NO₂. Nitroskupina odčerpáva z o-polohy a p-polohy elektróny silným indukčným a mezomérnym efektom, a tým zoslabuje väzbu O–H a vodík má schopnosť oddisociovať ako protón. Kyselina pikrová sa používa v laboratóriu ako Esbachovo činidlo (rozt. v prostredí kyseliny citrónovej) pri rôznych analýzach, napr. pri Jaffého teste. |
| Zdroj kontextu: | Kadlec, O. et al.: Encyklopédia medicíny. I. Bratislava: Asklepios 1993. |
| Synonymum: | acidum picronitricum |
| Poznámka: | g. pikros - horký |