kyselina mravčia

Z STD
Verzia z 16:57, 14. apríl 2020, ktorú vytvoril Kristina.bobekova (diskusia | príspevky)
(rozdiel) ← Staršia verzia | Aktuálna úprava (rozdiel) | Novšia verzia → (rozdiel)
Prejsť na: navigácia, hľadanie

Odporúčaný termín [?]

Oblasť: chémia
Definícia: HCOOH, najsilnejšia jednosýtna nasýtená alifatická (monokarboxylová) kyselina
Zdroj: Kadlec, O. et al.: Encyklopédia medicíny. I. Bratislava: Asklepios 1993.

Kontext: Vo voľnej forme je kyselina mravčia v tele mravcov, v žihľave, v niektorom ovocí, vo svalstve ap., kde vzniká oxidačnými pochodmi. Bezvodná acidum formicicum je bezfarebná tekutina ostrého zápachu. Reaguje nielen ako kyselina, ale aj ako aldehyd, čo sa prejavuje najmä v jej redukčnom účinku. Kyselina mravčia sa používa ako konzervant ovocných štiav a na dezinfekciu; má totiž podobný baktericídny účinok ako formaldehyd. Okrem toho má kardiotonický, muskulotonický a diuretický účinok.
Zdroj kontextu: Kadlec, O. et al.: Encyklopédia medicíny. I. Bratislava: Asklepios 1993.
Synonymum: acidum formicicum
Poznámka: l. formica mravec