kyselina šťavelová

Z STD
Verzia z 09:24, 2. október 2019, ktorú vytvoril Kristina.bobekova (diskusia | príspevky)
(rozdiel) ← Staršia verzia | Aktuálna úprava (rozdiel) | Novšia verzia → (rozdiel)
Prejsť na: navigácia, hľadanie

Odporúčaný termín [?]

Oblasť: chémia
Definícia: (COOH)₂, dvojsýtna nasýtená alifatická kyselina, ktorá nachádza sa v mnohých rastlinách v podobe draselnej alebo vápenatej soli, najmä v šťaveli (Oxalis acetosella) a v štiave (Rumex acetosa), v malom množstve aj v ľudskom organizme
Zdroj: Kadlec, O. et al.: Encyklopédia medicíny. I. Bratislava: Asklepios 1993.

Kontext: Kyselina šťavelová a jej rozp. soli sú toxické. Nebezpečné je požitie 1 – 5 g, letálna dávka je 5 – 15 g. Otravy sa vyskytujú v priemysle (pri odstraňovaní hrdzavých škvŕn, bielení a napúšťaní dreva), u detí pri požití väčšieho množstva štiavu. Tox. pôsobí priamo na sliznice ako kys., ochudobňuje organizmus o ionizovaný Ca, kt. sa vyzráža ako nerozp. oxalát vápenatý; ním sa môžu upchať obličkové tubuly a môže nastať renálna insuficiencia.
Zdroj kontextu: Kadlec, O. et al.: Encyklopédia medicíny. I. Bratislava: Asklepios 1993.
Synonymum: acidum oxalicum