kyselina citrónová
Z STD
Verzia z 14:09, 6. september 2019, ktorú vytvoril Kristina.bobekova (diskusia | príspevky)
Odporúčaný termín [?]
Oblasť: | chémia |
Definícia: | ČSL 4, kyselina citrónová, kyselina 2-hydroxy-1,2,3-propántrikarboxylová, kyselina hydroxytrikarbalylová
H₂ – CH – COOH HO – C – COOH H₂ – CH – COOH |
Zdroj: | Kadlec, O. et al.: Encyklopédia medicíny. I. Bratislava: Asklepios 1993. |
Kontext: | Kyselina citrónová tvorí bezfarebné, priesvitné kryštáliky alebo biely kryštalický prášok, bez zápachu, príjemne kyslej chuti, ktorá kryštalizuje s jednou mol. vody; okolo 30 °C začína strácať kryštálovú vodu. Je ľahko rozp. vo vode a v 95 % liehu, veľmi ťažko rozp. v chloroforme. |
Zdroj kontextu: | Kadlec, O. et al.: Encyklopédia medicíny. I. Bratislava: Asklepios 1993. |
Synonymum: | acidum citricum |
Poznámka: | Mᵣ bezvodej je 192,12, monohydrátu 210,14 |