kyselina tanínová

Z STD
Verzia z 15:30, 13. júl 2018, ktorú vytvoril Kristina.bobekova (diskusia | príspevky) (Vytvorená stránka „{{Term |Name=kyselina tanínová |Definition=ac. tannicum; tanín; galotanín, nespr. kys. gigalová. Nachádza sa v kôre a plodoch mnohých rastlín. Patrí k trieslov…“)
(rozdiel) ← Staršia verzia | Aktuálna úprava (rozdiel) | Novšia verzia → (rozdiel)
Prejsť na: navigácia, hľadanie

Odporúčaný termín [?]

Oblasť: chémia
Definícia: ac. tannicum; tanín; galotanín, nespr. kys. gigalová. Nachádza sa v kôre a plodoch mnohých rastlín. Patrí k trieslovinám (ČSL4 Tanninum). Kys. galová je viazaná na glukózu estericky al. glykozidicky, a to sama al. ako kys. m. digalová (kys. m-galooylgalová); korilagín.

Tanín je biely až žltkastý prášok, ťažko rozp. vo vode. Vyrába sa z dubienok (gallae). Chem. nie sú taníny jednotné. Hydrolýzou sa štiepia na glukózu, kys. m-galoylgalovú a malé množstvo kys. galovej.

K tanínovým trieslovinám patrí aj trieslovina čajová (čajový tanín), kt. sa vyluhuje z čajového lístia.

Trieslovina s bielkom (ČSL4 Tanninum albuminatum, Tanalbin®, Talbin®) vzniká zrážaním rozt. bielkovín roztokom tanínu. Používa sa ako adstringens pri chorobách GIT.

Zdroj: Kadlec, O. et al.: Encyklopédia medicíny. I. Bratislava: Asklepios 1993.

Synonymum: acidum tannicum