kyselina vínna
Odporúčaný termín [?]
Oblasť: | chémia |
Definícia: | ac. tartaricum, ČSL4, kys. L(+)-vínna (pravotočivá); kys. L(+)-2,3-dihydrobutándiová, C₄H₆O₆, HOOC–CH(OH)–CH(OH)–COOH, Mᵣ 150,09. Sú to bezfarebné, priesvitné kryštáliky al. biely kryštalický prášok, bez zápachu, kyslej chuti. Je veľmi ľahko rozp. vo vode, ľahko rozp. v 95 % liehu a veľmi ťažko rozp. v chloroforme. Používa sa ako laxatívum (Species laxantes).
Dôkaz a) Asi 1 g sa rozpustí miernym zahriatím v 3,0 ml vody a pridajú sa 2,0 ml rozt. octanu draselného (3 mol/l); vylučuje sa zrazenina. b) Asi 0,05 g vzorky sa rozpustí v 2,0 ml vody, pridá sa 0,010 g síranu železnatého a 2 kv. zriedeného rozt. peroxidu vodíka; vznikne prechodné žlté sfarbenie. Po pridaní 2,0 ml zriedeného rozt. hydroxidu sodného vznikne intenzívne modrofialové sfarbenie. c) Teplota topenia: 167 – 171 °C (v kapiláre 168 – 172 °C). Stanovenie Asi 0,1500 g vysušenej látky sa rozpustí v 30,0 ml vody; pridajú sa 3 kv. rozt. fenolftaleínu a titruje sa odmerným rozt. hydroxidu sodného 0,1 mol/l do slabo červeného sfarbenia. 1 ml odmerného rozt. hydroxidu sodného 0,1 mol/l zodpovedá 0,007504 g C₄H₆O₆. Kys. vínna sa vyskytuje voľne a ako draselná a vápenatá soľ, v plodoch, koreňoch, listoch a najmä v hroznovej šťave. Pri kvasení hroznovej šťavy sa kys. vínna vylučuje vo forme kryštálov tzv. vínneho kameňa, kt. obsahuje veľa hydrogénvínanu draselného s prímesou malého množstva vínanu vápenatého. Používa sa na prípravu šumivých práškov (Pulvis aerophorus). Má redukčné vlastnosti. Soli kys. vínnej sú vínany (tartaráty). Môžu byť kyslé a neutrálne (normálne). Kyslý vínan draselný (kaliumbitartartarát, Kalium hydrogentartaricum, vínny kameň, Tartarus) je ťažko rozp. v studenej vode, preto sa používal v analyt. chémii na dôkaz draslíka. Má laxatívne a diuretické účinky. Vínan sodno-draselný (Seignetova soľ, Rochellova soľ, ČSL4 Kalium natrium tartaricum, Fehling II) sa používa na prípravu Fehlingovho rozt., zmesi hydroxidu sodného NaOH (Fehling I) a rozt. Seignetovej soli (Fehling II). Fehlingovo činidlo slúži na dôkaz a stanovenie redukujúcich látok (aldehydov, redukujúcich sacharidov a i.). Hydrogénvínan amónny NH₄C₄H₅O₆ sa používa na výrobu práškov do pečiva. |
Zdroj: | Kadlec, O. et al.: Encyklopédia medicíny. I. Bratislava: Asklepios 1993. |
Synonymum: | acidum racemicum |