kyselina pikrová
Odporúčaný termín [?]
Oblasť: | chémia |
Definícia: | ac. picronitricum, 2,4,6-trinitrofenol, slabožltá kryštalická látka. Vo vode je ťažko rozp., rozt. je žlto sfarbený. Má veľmi horkú chuť (g. pikros = horký). Na lakmus reaguje kyslo a so
zásadami dáva kryštalické soli pikrany (pikráty). Kyslé vlastnostikys. pikrovej vyplývajú z prítomnosti skupín –NO₂. Nitroskupina odčerpáva z o-polohy a p-polohy elektróny silným indukčným a mezomérnym efektom, a tým zoslabuje väzbu O–H a vodík má schopnosť oddisociovať ako protón. Kys. pikrová sa používa v laboratóriu ako Esbachovo činidlo (rozt. v prostredí kys. citrónovej) pri rôznych analýzach, napr. pri Jaffého teste. Kys. pikrová atakuje kožu, má dezinfekčné účinky, je však toxická. Toxický účinok sa prejavuje žltým sfarbením vlasov a kože, podráždením slizníc a ekzémami. Chron. intoxikácia sa prejavuje v KO ako pri otrave nitrobenzénom. Pri reduckii nitroskupiny na aminoskupinu vzniká z kys. pikrovej charakteristicky sfarbený aminodinitrofenol (kys. pikramínová). |
Zdroj: | Kadlec, O. et al.: Encyklopédia medicíny. I. Bratislava: Asklepios 1993. |
Synonymum: | acidum picronitricum |