kyselina mliečna
Z STD
Verzia z 15:58, 14. apríl 2020, ktorú vytvoril Kristina.bobekova (diskusia | príspevky)
Odporúčaný termín [?]
Oblasť: | chémia |
Definícia: | ČSL4, kyselina 2-hydroxypropánová; kyselina 2-hydroxypropiónová; kyselina α-hydroxypropiónová, CH₃CH(OH)COOH, C₃H₆O₃, ρ₂₀ = 1,200 – 1,400 g.cm |
Zdroj: | Kadlec, O. et al.: Encyklopédia medicíny. I. Bratislava: Asklepios 1993. |
Kontext: | Pravotočivá kys. L(+)mliečna (kys. 3-hydroxypropánová obsahuje jeden opticky aktívny uhlík, preto sa vyskytuje v D-forme, L-forme a DL-forme). Je to sirupovitá, číra, bezfarebná alebo nanajvýš slabožltá tekutina, takmer bez zápachu, silnej kyslej chuti. Je hygroskopická. Tvorí bezfarebné hygroskopické hranoly, rozp. vo vode [aD²⁰] = +2,61°. Oxidáciou dáva kys. pyrohroznovú. Je miešateľná s vodou, 95 % liehom a éterom a je prakticky nerozp. v chloroforme. |
Zdroj kontextu: | Kadlec, O. et al.: Encyklopédia medicíny. I. Bratislava: Asklepios 1993. |
Synonymum: | acidum lacticum |
Poznámka: | Mᵣ 90,08 |