kyselina olejová
Z STD
Verzia z 08:23, 2. október 2019, ktorú vytvoril Kristina.bobekova (diskusia | príspevky)
Odporúčaný termín [?]
Oblasť: | chémia |
Definícia: | kyselina cis-9-oktadecénová, CH₃–(CH₂)₇–CH=CH–(CH₂)₇–COOH |
Zdroj: | Kadlec, O. et al.: Encyklopédia medicíny. I. Bratislava: Asklepios 1993. |
Kontext: | Je to nenasýtená C₁₈ monoolefínkarboxylová kys., kt. je podstatnou súčasťou väčšiny rastlinných olejov (olivového, mandľového) a živočíšneho tuku. Je to tekutina bez zápachu, t. t. 14 °C. Ľahko podlieha oxidácii, na vzduchu sa farbí žltohnedo a dostáva stuchnutý zápach. Katalytickou hydrogenáciou prechádza na kys. stearovú (a. sterinicum). Rozštiepením v mieste dvojitej väzby (C₉) vzniká kys. pelargónová a dikarboxylová kys. azelaová s 9 atómami C. Pôsobením HNO₃ sa a. o. mení na svoj trans stereoizomér – kys. elaidovú, kt. za normálnej teploty je tuhá látka a má t. t. 51 °C. Polohovým izomérom a. o. je kys. vakcénová – CH₃–(CH₂)₅–CH=CH–(CH₂)₉–COOH. |
Zdroj kontextu: | Kadlec, O. et al.: Encyklopédia medicíny. I. Bratislava: Asklepios 1993. |
Synonymum: | acidum oleinicum |