kyselina mravčia
Z STD
Verzia z 15:56, 14. apríl 2020, ktorú vytvoril Kristina.bobekova (diskusia | príspevky)
Odporúčaný termín [?]
| Oblasť: | chémia |
| Definícia: | HCOOH, najsilnejšia jednosýtna nasýtená alifatická (monokarboxylová) kyselina |
| Zdroj: | Kadlec, O. et al.: Encyklopédia medicíny. I. Bratislava: Asklepios 1993. |
| Kontext: | Vo voľnej forme je kyselina mravčia v tele mravcov, v žihľave, v niektorom ovocí, vo svalstve ap., kde vzniká oxidačnými pochodmi. Bezvodná a. f. je bezfarebná tekutina ostrého zápachu. Reaguje nielen ako kyselina, ale aj ako aldehyd, čo sa prejavuje najmä v jej redukčnom účinku. K. m. sa používa ako konzervant ovocných štiav a na dezinfekciu; má totiž podobný baktericídny účinok ako formaldehyd. Okrem toho má kardiotonický, muskulotonický a diuretický účinok. |
| Zdroj kontextu: | Kadlec, O. et al.: Encyklopédia medicíny. I. Bratislava: Asklepios 1993. |
| Synonymum: | acidum formicicum |
| Poznámka: | l. formica mravec |