glycín

Z STD
Prejsť na: navigácia, hľadanie

Odporúčaný termín [?]

Oblasť: chémia
Definícia: kyselina aminooctová, yselina aminoetánová, glykokol, C₂H₅NO₂, NH₂CH₂-COOH; najjednoduchšia proteogénna, neesenciálna aminokyselina (z hľadiska rastu potkanov)
Zdroj: Kadlec, O. et al.: Encyklopédia medicíny. I. Bratislava: Asklepios 1993.

Kontext: Najbohatším zdrojom Gly je želatína a fibroín. Zo želatíny ho prvý izoloval Braconnot (1819). Aminodusík Gly je ľahko vymeniteľný, preto ak sa má zabezpečiť prívod dusíka potrebného na syntézu iných aminokyselín, pridáva sa vo veľkých množstvách k aminokyselinovým diétam.
Zdroj kontextu: Kadlec, O. et al.: Encyklopédia medicíny. I. Bratislava: Asklepios 1993.
Poznámka: Mᵣ 75,07