kyselina sorbová

Z STD
Verzia z 11:14, 15. jún 2018, ktorú vytvoril Kristina.bobekova (diskusia | príspevky) (Vytvorená stránka „{{Term |Name=kyselina sorbová |Definition=ac. sorbicum, kys. 2,4-hexadiénová, ČSL4, CH₃CH=CHCH=CHCOOH; dá sa získať z bobúľ jarabiny (''Sorbus aucuparia L., R…“)
(rozdiel) ← Staršia verzia | Aktuálna úprava (rozdiel) | Novšia verzia → (rozdiel)
Prejsť na: navigácia, hľadanie

Odporúčaný termín [?]

Oblasť: chémia
Definícia: ac. sorbicum, kys. 2,4-hexadiénová, ČSL4, CH₃CH=CHCH=CHCOOH; dá sa získať z bobúľ jarabiny (Sorbus aucuparia L., Rosaceae), v kt. sa vyskytuje vo forme laktónu, tzv. kys. parasorbovej. K. s. inhibuje rast kvasníc a plesní, je to antiseptikum a dezinficiens zo skupiny org. zlúč. kyslíka, kt. sa používa vo farm. ako konzervant. Pôsobí len na mikroorganizmy produkujúce katalázu. Antimikróbiový účinok je pri pH > 4,5. Je vhodná na konzervovanie perorálnych a topických prípravkov. Používa sa sa jej draselná soľ (napr. syrov) a fungistatikum.
Zdroj: Kadlec, O. et al.: Encyklopédia medicíny. I. Bratislava: Asklepios 1993.

Synonymum: acidum sorbicum