agaróza

Z STD
Verzia z 20:14, 3. marec 2021, ktorú vytvoril Martina (diskusia | príspevky)$7

(rozdiel) ← Staršia verzia | Approved revision (rozdiel) | Aktuálna úprava (rozdiel) | Novšia verzia → (rozdiel)
Prejsť na: navigácia, hľadanie

Odporúčaný termín [?]

Oblasť: lekárska veda, farmaceutický priemysel, mikrobiológia, imunológia
Definícia: polysacharid získavaný z morských rias, využíva sa v laboratórnej praxi predovšetkým na prípravu gélov na elektroforézu, imunodifúziu, gélovú filtráciu
Zdroj: Neuschlová, M. – Nováková, E. – Kompaníková, J.: Abeceda imunológie – terminologický slovník. Martin: Univerzita Komenského v Bratislave Jesseniova lekárska fakulta v Martine 2016.

Príbuzné termíny: agar, imunodifúzia
Poznámka: Agaróza má práškovú konzistenciu a na prípravu agarózového gélu sa musí rozvariť v elektroforetickom pufri. S poklesom teploty stuhne na gél. Agarózové gély sa pripravujú v rôznej hustote. Gély s rôznou koncentráciou agarózy umožňujú účinne rozdeliť jednotlivé fragmenty odlišujúce sa veľkosťou a tvarom.