bakteriológia

Z STD
Verzia z 12:32, 20. marec 2021, ktorú vytvoril Martina (diskusia | príspevky)$7

(rozdiel) ← Staršia verzia | Approved revision (rozdiel) | Aktuálna úprava (rozdiel) | Novšia verzia → (rozdiel)
Prejsť na: navigácia, hľadanie

Odporúčaný termín [?]

Oblasť: biológia, mikroorganizmus
Definícia: odvetvie mikrobiológie, náuka o baktériách, ich vlastnostiach a činnosti
Zdroj: Kadlec, O. et al.: Encyklopédia medicíny. I. Bratislava: Asklepios 1993.

Kontext: Bakteriológia určuje jednotlivé druhy baktérií, najmä patogénnych pre človeka a zvieratá; hľadá spôsoby zneškodnenia ich nepriaznivých účinkov. Študuje možnosti využitia činnosti baktérií v priemysle a poľnohospodárstve. Podľa odborov, v ktorých sa využívajú jej poznatky a metódy, sa bakteriológia delí na lekársku, veterinárnu, pôdnu, kvasnú, technickú, všeobecnú ap.
Zdroj kontextu: Kadlec, O. et al.: Encyklopédia medicíny. I. Bratislava: Asklepios 1993.
Príbuzné termíny: lekárska mikrobiológia, mikrobiológia, všeobecná mikrobiológia
Cudzojazyčný ekvivalent: en: bacteriology, la: bacteriologia (ae, f.)
Poznámka: Vyvinula sa v 2. polovici 19. storočia najmä zásluhou Pasteura, Kocha a i.