kyselina askorbová

Z STD
Verzia z 20:08, 21. apríl 2020, ktorú vytvoril Kristina.bobekova (diskusia | príspevky)
(rozdiel) ← Staršia verzia | Aktuálna úprava (rozdiel) | Novšia verzia → (rozdiel)
Prejsť na: navigácia, hľadanie

Odporúčaný termín [?]

Oblasť: chémia, výživový doplnok
Definícia: ČSL 4 kyselina askorbová, kyselina L-treo-2,3,4,5,6-pentahydroxy-2-hexén-4-olid, špecifická otáčavosť [α]D²⁰ = +22 až 23° (meria sa čerstvý vodný rozt. 20 g/l); vitamín C
Zdroj: Kadlec, O. et al.: Encyklopédia medicíny. I. Bratislava: Asklepios 1993.
Sumárny vzorec: C₆H₈O₆

Kontext: Je to biely kryštalický prášok, bez zápachu, kyslej chuti, ľahko rozp. vo vode. Dobre rozp. v 95 % liehu, prakticky nerozp. v chloforme a v étere.
Zdroj kontextu: Kadlec, O. et al.: Encyklopédia medicíny. I. Bratislava: Asklepios 1993.
Synonymum: acidum ascorbicum, acidum L-xyloascorbicum, acidum L-ascorbicum
Poznámka: Mᵣ 176,13

Pre JL: v definícii má kyselina askorbová: špecifická otáčavosť [α]D²⁰ = +22 až 23°: D by malo byť ako dolný index - neviem, ako to urobiť.