glycín
Z STD
Verzia z 13:55, 7. apríl 2020, ktorú vytvoril Kristina.bobekova (diskusia | príspevky)
Odporúčaný termín [?]
Oblasť: | chémia |
Definícia: | kyselina aminooctová, yselina aminoetánová, glykokol, C₂H₅NO₂, NH₂CH₂-COOH; najjednoduchšia proteogénna, neesenciálna aminokyselina (z hľadiska rastu potkanov) |
Zdroj: | Kadlec, O. et al.: Encyklopédia medicíny. VII. Bratislava: Asklepios 1998. |
Kontext: | Najbohatším zdrojom Gly je želatína a fibroín. Zo želatíny ho prvý izoloval Braconnot (1819). Aminodusík Gly je ľahko vymeniteľný, preto ak sa má zabezpečiť prívod dusíka potrebného na syntézu iných aminokyselín, pridáva sa vo veľkých množstvách k aminokyselinovým diétam. |
Zdroj kontextu: | Kadlec, O. et al.: Encyklopédia medicíny. VII. Bratislava: Asklepios 1998. |
Poznámka: | Mᵣ 75,07 |