tkyselina maslová

Z STD
Verzia z 16:00, 14. apríl 2020, ktorú vytvoril Kristina.bobekova (diskusia | príspevky)
(rozdiel) ← Staršia verzia | Aktuálna úprava (rozdiel) | Novšia verzia → (rozdiel)
Prejsť na: navigácia, hľadanie

Odporúčaný termín [?]

Oblasť: chémia
Definícia: jednosýtna nasýtená alifatická kyselina
Zdroj: Kadlec, O. et al.: Encyklopédia medicíny. I. Bratislava: Asklepios 1993.

Kontext: Jestvuje v 2 formách: n-forme a izo-forme. Kyselina n-maslová sa vyskytuje vo forme esteru do 2 – 3 % v masle. Voľná býva v pote, vo výkaloch a patologicky v obsahu žalúdka, kde vzniká kvasením sacharidov. Je to tekutina nepríjemného zápachu, vo vode rozp. Vzniká maslovým kvasením sacharidov a kyseliny mliečnej pôsobením B. butyricus. Kyselina izomaslová sa vyskytuje napr. vo výkaloch, kde vzniká hnilobou bielkovín.
Zdroj kontextu: Kadlec, O. et al.: Encyklopédia medicíny. I. Bratislava: Asklepios 1993.
Synonymum: acidum butyricum