tkyselina maslová
Z STD
Verzia z 16:00, 14. apríl 2020, ktorú vytvoril Kristina.bobekova (diskusia | príspevky)
Odporúčaný termín [?]
Oblasť: | chémia |
Definícia: | jednosýtna nasýtená alifatická kyselina |
Zdroj: | Kadlec, O. et al.: Encyklopédia medicíny. I. Bratislava: Asklepios 1993. |
Kontext: | Jestvuje v 2 formách: n-forme a izo-forme. Kyselina n-maslová sa vyskytuje vo forme esteru do 2 – 3 % v masle. Voľná býva v pote, vo výkaloch a patologicky v obsahu žalúdka, kde vzniká kvasením sacharidov. Je to tekutina nepríjemného zápachu, vo vode rozp. Vzniká maslovým kvasením sacharidov a kyseliny mliečnej pôsobením B. butyricus. Kyselina izomaslová sa vyskytuje napr. vo výkaloch, kde vzniká hnilobou bielkovín. |
Zdroj kontextu: | Kadlec, O. et al.: Encyklopédia medicíny. I. Bratislava: Asklepios 1993. |
Synonymum: | acidum butyricum |