kyselina pikrová

Z STD
Prejsť na: navigácia, hľadanie

Odporúčaný termín [?]

Oblasť: chémia
Definícia: 2,4,6-trinitrofenol, slabožltá kryštalická látka
Zdroj: Kadlec, O. et al.: Encyklopédia medicíny. I. Bratislava: Asklepios 1993.

Kontext: Vo vode je ťažko rozp., rozt. je žlto sfarbený. Má veľmi horkú chuť (g. pikros = horký). Na lakmus reaguje kyslo a so zásadami dáva kryštalické soli pikrany (pikráty). Kyslé vlastnosti kys. pikrovej vyplývajú z prítomnosti skupín –NO₂. Nitroskupina odčerpáva z o-polohy a p-polohy elektróny silným indukčným a mezomérnym efektom, a tým zoslabuje väzbu O–H a vodík má schopnosť oddisociovať ako protón. Kyselina pikrová sa používa v laboratóriu ako Esbachovo činidlo (rozt. v prostredí kys. citrónovej) pri rôznych analýzach, napr. pri Jaffého teste.
Synonymum: acidum picronitricum