acetaldehyd
Z STD
Verzia z 12:07, 27. marec 2018, ktorú vytvoril JanaLevická (diskusia | príspevky)$7
Odporúčaný termín [?]
Oblasť: | chémia, biochémia |
Definícia: | etanál |
Zdroj: | Kadlec, O. et al.: Encyklopédia medicíny. I. Bratislava: Asklepios 1993. |
Štruktúrny vzorec: | CH₃CH=O |
Kontext: | Acetaldehyd v organizme vzniká oxidáciou (dehydrogenáciou) etanolu účinkom alkoholdehydrogenázy v pečeni a čiastočne v žalúdkovej sliznici. Je pre mnohé orgány vrátane pečene ešte toxickejší ako etanol a pripisuje sa mu príčina „opice“. Rýchlo sa konvertuje na netoxický acetát za účasti acetaldehyddehydrogenázy, reakcia vyžaduje dostatok glutatiónu a možno ju blokovať disulfiramom. Acetaldehyd vzniká aj spolu s glycínom a treonínom účinkom treonínaldolázy. |
Zdroj kontextu: | Kadlec, O. et al.: Encyklopédia medicíny. I. Bratislava: Asklepios 1993. |
Príbuzné termíny: | aldehydy |
Poznámka: | Je to bezfarebná prchavá kvapalina, štipľavého zápachu, horľavina. Vyrába sa z alkoholu oxidáciou chrómovou zmesou al. z acetylénu hydratáciou s ortutnatými soľami ako katalyzátormi. Pôsobením vzdušného kyslíka sa oxiduje na kyselinu octovú. Používa sa na výrobu kyseliny octovej, farieb, plastov, liečiv a v organickej syntéze. Dráždi kožu a sliznice.
Mᵣ 44,05, t. t. 123,5 °C, t. v. 20,0 °C, ᵨ 0,783 g.cm³. |