acetoacetát
Z STD
Verzia z 11:21, 13. marec 2018, ktorú vytvoril JanaLevická (diskusia | príspevky)$7
Odporúčaný termín [?]
| Oblasť: | chémia |
| Definícia: | acetacetát, soľ alebo anión kyseliny acetoctovej |
| Zdroj: | Kadlec, O. et al.: Encyklopédia medicíny. I. Bratislava: Asklepios 1993. |
| Sumárny vzorec: | C₄H₅O |
| Štruktúrny vzorec: | CH₃COCH₂COO⁻ |
| Kontext: | Acetoacetát môže vznikať aj z nesubstituovaných karboxylových kyselín a z aminokyselín. Je - ako všetkyoxokyseliny - nestála a rozkladá sa na CO₂ a acetón (ketonotvorné štiepenie) alebo podlieha kyselinotvornému štiepeniu, pri ktorom vznikajú 2 molekuly acetyl-CoA (Lynenov cyklus). |
| Zdroj kontextu: | Kadlec, O. et al.: Encyklopédia medicíny. I. Bratislava: Asklepios 1993. |
| Poznámka: | Je to bezfarebná olejová tekutina, rozpustná vo vode. Silne dráždi kožu a sliznice. V organizme vzniká spolu s acetónom a kyselinou 3-hydroxymaslovou (3-hydroxybutyrát) ako tzv. ketolátka v priebehu β-oxidácie karboxylových kyselín s párnym počtom uhlíkov, vo zvyšenej miere pri diabetes mellitus a vylučuje sa močom. Ten istý proces nastáva pri žĺtknutí (tuchnutí) tukov.
Mᵣ 120,09 |