Termín:bakteriológia: Rozdiel medzi revíziami

Z STD
Prejsť na: navigácia, hľadanie
(Vytvorená stránka „{{Term |Name=bakteriológia |Definition=odvetvie mikrobiológie, náuka o baktériách, ich vlastnostiach a činnosti |Field=biológia, mikroorganizmus |Related terms=le…“)
 
d (doplnenie cudzojazyčného ekvivalentu)
 
Riadok 6: Riadok 6:
 
|Bibliography=Kadlec, O. et al.: Encyklopédia medicíny. I. Bratislava: Asklepios 1993.
 
|Bibliography=Kadlec, O. et al.: Encyklopédia medicíny. I. Bratislava: Asklepios 1993.
 
|Translations={{Translation
 
|Translations={{Translation
 +
|Language=en
 +
|Localized form=bacteriology
 +
}}{{Translation
 
|Language=la
 
|Language=la
 
|Localized form=bacteriologia (ae, f.)
 
|Localized form=bacteriologia (ae, f.)

Aktuálna revízia z 12:32, 20. marec 2021

Odporúčaný termín [?]

Oblasť: biológia, mikroorganizmus
Definícia: odvetvie mikrobiológie, náuka o baktériách, ich vlastnostiach a činnosti
Zdroj: Kadlec, O. et al.: Encyklopédia medicíny. I. Bratislava: Asklepios 1993.

Kontext: Bakteriológia určuje jednotlivé druhy baktérií, najmä patogénnych pre človeka a zvieratá; hľadá spôsoby zneškodnenia ich nepriaznivých účinkov. Študuje možnosti využitia činnosti baktérií v priemysle a poľnohospodárstve. Podľa odborov, v ktorých sa využívajú jej poznatky a metódy, sa bakteriológia delí na lekársku, veterinárnu, pôdnu, kvasnú, technickú, všeobecnú ap.
Zdroj kontextu: Kadlec, O. et al.: Encyklopédia medicíny. I. Bratislava: Asklepios 1993.
Príbuzné termíny: lekárska mikrobiológia, mikrobiológia, všeobecná mikrobiológia
Cudzojazyčný ekvivalent: en: bacteriology, la: bacteriologia (ae, f.)
Poznámka: Vyvinula sa v 2. polovici 19. storočia najmä zásluhou Pasteura, Kocha a i.