Termín:lektíny: Rozdiel medzi revíziami
Z STD
(Vytvorená stránka „{{Term |Name=lektíny |Definition=sú to bielkoviny najmä rastlinného pôvodu, ktoré viažu určité štruktúry obsahujúce cukry (glykoproteíny, polysacharidy) |Fi…“) |
|||
Riadok 1: | Riadok 1: | ||
{{Term | {{Term | ||
|Name=lektíny | |Name=lektíny | ||
− | |Definition= | + | |Definition=bielkoviny najmä rastlinného pôvodu, ktoré viažu určité štruktúry obsahujúce cukry (glykoproteíny, polysacharidy) |
|Field=lekárska veda, imunológia | |Field=lekárska veda, imunológia | ||
|Bibliography=Neuschlová M. – Nováková, E. – Kompaníková, J.: Abeceda imunológie – terminologický slovník. Martin: Univerzita Komenského v Bratislave Jesseniova lekárska fakulta v Martine 2016. | |Bibliography=Neuschlová M. – Nováková, E. – Kompaníková, J.: Abeceda imunológie – terminologický slovník. Martin: Univerzita Komenského v Bratislave Jesseniova lekárska fakulta v Martine 2016. |
Verzia zo dňa a času 15:30, 4. december 2020
Odporúčaný termín [?]
Oblasť: | lekárska veda, imunológia |
Definícia: | bielkoviny najmä rastlinného pôvodu, ktoré viažu určité štruktúry obsahujúce cukry (glykoproteíny, polysacharidy) |
Zdroj: | Neuschlová M. – Nováková, E. – Kompaníková, J.: Abeceda imunológie – terminologický slovník. Martin: Univerzita Komenského v Bratislave Jesseniova lekárska fakulta v Martine 2016. |
Poznámka: | Sú schopné navodiť delenie lymfocytov v kultúre. Využívajú sa napr. fytohemaglutinín, konkavalín A, aby stimulovali bunky in vitro do proliferačnej aktivity. |