Termín:lektíny: Rozdiel medzi revíziami

Z STD
Prejsť na: navigácia, hľadanie
(Vytvorená stránka „{{Term |Name=lektíny |Definition=sú to bielkoviny najmä rastlinného pôvodu, ktoré viažu určité štruktúry obsahujúce cukry (glykoproteíny, polysacharidy) |Fi…“)
 
Riadok 1: Riadok 1:
 
{{Term
 
{{Term
 
|Name=lektíny
 
|Name=lektíny
|Definition=sú to bielkoviny najmä rastlinného pôvodu, ktoré viažu určité štruktúry obsahujúce cukry (glykoproteíny, polysacharidy)
+
|Definition=bielkoviny najmä rastlinného pôvodu, ktoré viažu určité štruktúry obsahujúce cukry (glykoproteíny, polysacharidy)
 
|Field=lekárska veda, imunológia
 
|Field=lekárska veda, imunológia
 
|Bibliography=Neuschlová M. – Nováková, E. – Kompaníková, J.: Abeceda imunológie – terminologický slovník. Martin: Univerzita Komenského v Bratislave Jesseniova lekárska fakulta v Martine 2016.
 
|Bibliography=Neuschlová M. – Nováková, E. – Kompaníková, J.: Abeceda imunológie – terminologický slovník. Martin: Univerzita Komenského v Bratislave Jesseniova lekárska fakulta v Martine 2016.

Verzia zo dňa a času 15:30, 4. december 2020

Odporúčaný termín [?]

Oblasť: lekárska veda, imunológia
Definícia: bielkoviny najmä rastlinného pôvodu, ktoré viažu určité štruktúry obsahujúce cukry (glykoproteíny, polysacharidy)
Zdroj: Neuschlová M. – Nováková, E. – Kompaníková, J.: Abeceda imunológie – terminologický slovník. Martin: Univerzita Komenského v Bratislave Jesseniova lekárska fakulta v Martine 2016.

Poznámka: Sú schopné navodiť delenie lymfocytov v kultúre. Využívajú sa napr. fytohemaglutinín, konkavalín A, aby stimulovali bunky in vitro do proliferačnej aktivity.