Termín:dezinfekcia¹: Rozdiel medzi revíziami
Z STD
(Vytvorená stránka „{{Term |Name=x |Definition=x |Field=x }}“) |
|||
Riadok 1: | Riadok 1: | ||
{{Term | {{Term | ||
− | |Name= | + | |Name=dezinfekcia¹ |
− | |Definition= | + | |Definition=súbor opatrení, ktoré majú za cieľ prerušiť cestu šírenia nákazy od zdroja k vnímavému jedincovi |
− | |Field= | + | |Localized definitions= |
+ | |Field=epidemiológia, imunológia, mikroorganizmus | ||
+ | |Localized fields= | ||
+ | |Related terms= | ||
+ | |Synonyms= | ||
+ | |Bibliography=Kadlec, O. et al.: Encyklopédia medicíny. I. Bratislava: Asklepios 1993. | ||
+ | |Translations= | ||
+ | |Acceptability=Odporúčaný | ||
+ | |Context=Dezinfekcia sa vykonáva v epidemiologicky odôvodnených prípadoch a ako súčasť technologických postupov pri rôznych výrobách. Pri dezinfekcii treba brať zreteľ na: 1. účinnosť zvoleného postupu a spektrum účinnosti použitého dezinfekčného prípravku; 2. dĺžku expozície (čas potrebný na zabezpečenie dezinfekčnej účinnosti prípravku); 3. dezinfikované prostredie (možnosť ovplyvnenia dezinfekčného procesu org. nečistotami, pH, adsorpciou, inaktiváciou, teplotou); 4. vplyv na dezinfikovaný materiál (najmä s ohľadom na možnosť jeho poškodenia – korozívne pôsobenie, zafarbenie, odfarbenie); 5. spôsob použitia (otrenie, ponorenie, postrek); 6. finančné nároky na vykonanie dezinfekcie. | ||
+ | |Context source=Kadlec, O. et al.: Encyklopédia medicíny. I. Bratislava: Asklepios 1993. | ||
+ | |URL= | ||
+ | |Localized URLs= | ||
+ | |Approved= | ||
+ | |Comment= | ||
}} | }} | ||
+ | [[Category:Epidemiológia a imunológia]] |
Verzia zo dňa a času 16:47, 7. august 2020
Odporúčaný termín [?]
Oblasť: | epidemiológia, imunológia, mikroorganizmus |
Definícia: | súbor opatrení, ktoré majú za cieľ prerušiť cestu šírenia nákazy od zdroja k vnímavému jedincovi |
Zdroj: | Kadlec, O. et al.: Encyklopédia medicíny. I. Bratislava: Asklepios 1993. |
Kontext: | Dezinfekcia sa vykonáva v epidemiologicky odôvodnených prípadoch a ako súčasť technologických postupov pri rôznych výrobách. Pri dezinfekcii treba brať zreteľ na: 1. účinnosť zvoleného postupu a spektrum účinnosti použitého dezinfekčného prípravku; 2. dĺžku expozície (čas potrebný na zabezpečenie dezinfekčnej účinnosti prípravku); 3. dezinfikované prostredie (možnosť ovplyvnenia dezinfekčného procesu org. nečistotami, pH, adsorpciou, inaktiváciou, teplotou); 4. vplyv na dezinfikovaný materiál (najmä s ohľadom na možnosť jeho poškodenia – korozívne pôsobenie, zafarbenie, odfarbenie); 5. spôsob použitia (otrenie, ponorenie, postrek); 6. finančné nároky na vykonanie dezinfekcie. |
Zdroj kontextu: | Kadlec, O. et al.: Encyklopédia medicíny. I. Bratislava: Asklepios 1993. |