Termín:dezinfekcia¹: Rozdiel medzi revíziami
Z STD
(Vytvorená stránka „{{Term |Name=x |Definition=x |Field=x }}“) |
|||
| Riadok 1: | Riadok 1: | ||
{{Term | {{Term | ||
| − | |Name= | + | |Name=dezinfekcia¹ |
| − | |Definition= | + | |Definition=súbor opatrení, ktoré majú za cieľ prerušiť cestu šírenia nákazy od zdroja k vnímavému jedincovi |
| − | |Field= | + | |Localized definitions= |
| + | |Field=epidemiológia, imunológia, mikroorganizmus | ||
| + | |Localized fields= | ||
| + | |Related terms= | ||
| + | |Synonyms= | ||
| + | |Bibliography=Kadlec, O. et al.: Encyklopédia medicíny. I. Bratislava: Asklepios 1993. | ||
| + | |Translations= | ||
| + | |Acceptability=Odporúčaný | ||
| + | |Context=Dezinfekcia sa vykonáva v epidemiologicky odôvodnených prípadoch a ako súčasť technologických postupov pri rôznych výrobách. Pri dezinfekcii treba brať zreteľ na: 1. účinnosť zvoleného postupu a spektrum účinnosti použitého dezinfekčného prípravku; 2. dĺžku expozície (čas potrebný na zabezpečenie dezinfekčnej účinnosti prípravku); 3. dezinfikované prostredie (možnosť ovplyvnenia dezinfekčného procesu org. nečistotami, pH, adsorpciou, inaktiváciou, teplotou); 4. vplyv na dezinfikovaný materiál (najmä s ohľadom na možnosť jeho poškodenia – korozívne pôsobenie, zafarbenie, odfarbenie); 5. spôsob použitia (otrenie, ponorenie, postrek); 6. finančné nároky na vykonanie dezinfekcie. | ||
| + | |Context source=Kadlec, O. et al.: Encyklopédia medicíny. I. Bratislava: Asklepios 1993. | ||
| + | |URL= | ||
| + | |Localized URLs= | ||
| + | |Approved= | ||
| + | |Comment= | ||
}} | }} | ||
| + | [[Category:Epidemiológia a imunológia]] | ||
Verzia zo dňa a času 16:47, 7. august 2020
Odporúčaný termín [?]
| Oblasť: | epidemiológia, imunológia, mikroorganizmus |
| Definícia: | súbor opatrení, ktoré majú za cieľ prerušiť cestu šírenia nákazy od zdroja k vnímavému jedincovi |
| Zdroj: | Kadlec, O. et al.: Encyklopédia medicíny. I. Bratislava: Asklepios 1993. |
| Kontext: | Dezinfekcia sa vykonáva v epidemiologicky odôvodnených prípadoch a ako súčasť technologických postupov pri rôznych výrobách. Pri dezinfekcii treba brať zreteľ na: 1. účinnosť zvoleného postupu a spektrum účinnosti použitého dezinfekčného prípravku; 2. dĺžku expozície (čas potrebný na zabezpečenie dezinfekčnej účinnosti prípravku); 3. dezinfikované prostredie (možnosť ovplyvnenia dezinfekčného procesu org. nečistotami, pH, adsorpciou, inaktiváciou, teplotou); 4. vplyv na dezinfikovaný materiál (najmä s ohľadom na možnosť jeho poškodenia – korozívne pôsobenie, zafarbenie, odfarbenie); 5. spôsob použitia (otrenie, ponorenie, postrek); 6. finančné nároky na vykonanie dezinfekcie. |
| Zdroj kontextu: | Kadlec, O. et al.: Encyklopédia medicíny. I. Bratislava: Asklepios 1993. |