Termín:kyselina mravčia: Rozdiel medzi revíziami
Z STD
Riadok 6: | Riadok 6: | ||
|Bibliography=Kadlec, O. et al.: Encyklopédia medicíny. I. Bratislava: Asklepios 1993. | |Bibliography=Kadlec, O. et al.: Encyklopédia medicíny. I. Bratislava: Asklepios 1993. | ||
|Acceptability=Odporúčaný | |Acceptability=Odporúčaný | ||
− | |Context=Vo voľnej forme je kyselina mravčia v tele mravcov, v žihľave, v niektorom ovocí, vo svalstve ap., kde vzniká oxidačnými pochodmi. Bezvodná | + | |Context=Vo voľnej forme je kyselina mravčia v tele mravcov, v žihľave, v niektorom ovocí, vo svalstve ap., kde vzniká oxidačnými pochodmi. Bezvodná acidum formicicum je bezfarebná tekutina ostrého zápachu. Reaguje nielen ako kyselina, ale aj ako aldehyd, čo sa prejavuje najmä v jej redukčnom účinku. Kyselina mravčia sa používa ako konzervant ovocných štiav a na dezinfekciu; má totiž podobný baktericídny účinok ako formaldehyd. Okrem toho má kardiotonický, muskulotonický a diuretický účinok. |
|Context source=Kadlec, O. et al.: Encyklopédia medicíny. I. Bratislava: Asklepios 1993. | |Context source=Kadlec, O. et al.: Encyklopédia medicíny. I. Bratislava: Asklepios 1993. | ||
|Comment=l. ''formica'' mravec | |Comment=l. ''formica'' mravec | ||
}} | }} | ||
[[Category:Medicína]] | [[Category:Medicína]] |