Termín:kyselina citrónová: Rozdiel medzi revíziami
Z STD
Riadok 14: | Riadok 14: | ||
|Context=Kyselina citrónová tvorí bezfarebné, priesvitné kryštáliky alebo biely kryštalický prášok, bez zápachu, príjemne kyslej chuti, ktorá kryštalizuje s jednou mol. vody; okolo 30 °C začína strácať kryštálovú vodu. Je ľahko rozp. vo vode a v 95 % liehu, veľmi ťažko rozp. v chloroforme. | |Context=Kyselina citrónová tvorí bezfarebné, priesvitné kryštáliky alebo biely kryštalický prášok, bez zápachu, príjemne kyslej chuti, ktorá kryštalizuje s jednou mol. vody; okolo 30 °C začína strácať kryštálovú vodu. Je ľahko rozp. vo vode a v 95 % liehu, veľmi ťažko rozp. v chloroforme. | ||
|Context source=Kadlec, O. et al.: Encyklopédia medicíny. I. Bratislava: Asklepios 1993. | |Context source=Kadlec, O. et al.: Encyklopédia medicíny. I. Bratislava: Asklepios 1993. | ||
− | |Comment=''M''ᵣ bezvodej je 192,12, monohydrátu 210,14 | + | |Comment=''M''ᵣ bezvodej je 192,12, monohydrátu 210,14. |
}} | }} | ||
[[Category:Medicína]] | [[Category:Medicína]] |
Aktuálna revízia z 16:17, 14. apríl 2020
Odporúčaný termín [?]
Oblasť: | chémia |
Definícia: | ČSL 4, kyselina citrónová, kyselina 2-hydroxy-1,2,3-propántrikarboxylová, kyselina hydroxytrikarbalylová
H₂ – CH – COOH HO – C – COOH H₂ – CH – COOH |
Zdroj: | Kadlec, O. et al.: Encyklopédia medicíny. I. Bratislava: Asklepios 1993. |
Kontext: | Kyselina citrónová tvorí bezfarebné, priesvitné kryštáliky alebo biely kryštalický prášok, bez zápachu, príjemne kyslej chuti, ktorá kryštalizuje s jednou mol. vody; okolo 30 °C začína strácať kryštálovú vodu. Je ľahko rozp. vo vode a v 95 % liehu, veľmi ťažko rozp. v chloroforme. |
Zdroj kontextu: | Kadlec, O. et al.: Encyklopédia medicíny. I. Bratislava: Asklepios 1993. |
Synonymum: | acidum citricum |
Poznámka: | Mᵣ bezvodej je 192,12, monohydrátu 210,14. |