Termín:kyselina citrónová: Rozdiel medzi revíziami

Z STD
Prejsť na: navigácia, hľadanie
 
Riadok 14: Riadok 14:
 
|Context=Kyselina citrónová tvorí bezfarebné, priesvitné kryštáliky alebo biely kryštalický prášok, bez zápachu, príjemne kyslej chuti, ktorá kryštalizuje s jednou mol. vody; okolo 30 °C začína strácať kryštálovú vodu. Je ľahko rozp. vo vode a v 95 % liehu, veľmi ťažko rozp. v chloroforme.
 
|Context=Kyselina citrónová tvorí bezfarebné, priesvitné kryštáliky alebo biely kryštalický prášok, bez zápachu, príjemne kyslej chuti, ktorá kryštalizuje s jednou mol. vody; okolo 30 °C začína strácať kryštálovú vodu. Je ľahko rozp. vo vode a v 95 % liehu, veľmi ťažko rozp. v chloroforme.
 
|Context source=Kadlec, O. et al.: Encyklopédia medicíny. I. Bratislava: Asklepios 1993.
 
|Context source=Kadlec, O. et al.: Encyklopédia medicíny. I. Bratislava: Asklepios 1993.
|Comment=''M''ᵣ bezvodej je 192,12, monohydrátu 210,14
+
|Comment=''M''ᵣ bezvodej je 192,12, monohydrátu 210,14.
 
}}
 
}}
 
[[Category:Medicína]]
 
[[Category:Medicína]]

Aktuálna revízia z 15:17, 14. apríl 2020