Termín:karcinóm konečníka: Rozdiel medzi revíziami

Z STD
Prejsť na: navigácia, hľadanie
Riadok 3: Riadok 3:
 
|Definition=vyskytuje sa u obidvoch pohlaví, najčastejšie vo veku 50 – 70 rokov
 
|Definition=vyskytuje sa u obidvoch pohlaví, najčastejšie vo veku 50 – 70 rokov
 
|Field=lekárska diagnóza, choroba, rakovina
 
|Field=lekárska diagnóza, choroba, rakovina
|Related terms=karcinóm, adenokarcinóm, koloidný karcinóm
+
|Related terms=nádor, tumor, rakovina, karcinóm, adenokarcinóm, koloidný karcinóm
 
|Bibliography=Kadlec, O. et al.: Encyklopédia medicíny. I. Bratislava: Asklepios 1993.
 
|Bibliography=Kadlec, O. et al.: Encyklopédia medicíny. I. Bratislava: Asklepios 1993.
 
|Translations={{Translation
 
|Translations={{Translation

Verzia zo dňa a času 23:45, 9. apríl 2020

Odporúčaný termín [?]

Oblasť: lekárska diagnóza, choroba, rakovina
Definícia: vyskytuje sa u obidvoch pohlaví, najčastejšie vo veku 50 – 70 rokov
Zdroj: Kadlec, O. et al.: Encyklopédia medicíny. I. Bratislava: Asklepios 1993.

Príbuzné termíny: nádor, tumor, rakovina, karcinóm, adenokarcinóm, koloidný karcinóm
Cudzojazyčný ekvivalent: la: carcinoma recti
Poznámka: U žien je po karcinóme prsníka, u mužov po rakovine prostaty a pľúc najčastejšou malignitou. Rakovina hrubého čreva je 2,4-krát častejšia ako rakovina rekta.

V etiológii majú úlohu genetické a peristatické faktory, najmä životný štýl a stravovacie návyky. Protektívny vplyv má vláknina, vápnik, telesná aktivita, vitamín A, C a E, selén. Karcinogénny účinok majú živočíšne tuky, nadbytok energie a červeného mäsa, karcinogény v potrave a žlčové kyseliny.