Termín:kyselina jantárová: Rozdiel medzi revíziami
Z STD
Riadok 1: | Riadok 1: | ||
{{Term | {{Term | ||
|Name=kyselina jantárová | |Name=kyselina jantárová | ||
− | |Definition= | + | |Definition=kyselina 1,4-butándiová; kyselina etylkenjantárová; nem. Bernsteinsäure, HOOCCH₂CH₂COOH; jednoklonné, bezfarebné hranolčeky, bez zápachu, veľmi kyslej nepríjemnej chuti; prvý ju pozoroval Agricola 1546 v destiláte z jantáru |
− | |||
|Field=chémia | |Field=chémia | ||
− | |||
− | |||
|Synonyms=acidum succinicum | |Synonyms=acidum succinicum | ||
|Bibliography=Kadlec, O. et al.: Encyklopédia medicíny. I. Bratislava: Asklepios 1993. | |Bibliography=Kadlec, O. et al.: Encyklopédia medicíny. I. Bratislava: Asklepios 1993. | ||
− | | | + | |Empirical formula=C₄H₆O₄ |
|Acceptability=Odporúčaný | |Acceptability=Odporúčaný | ||
− | |Context= | + | |Context=Je to dvojsýtna nasýtená alifatická kyselina. Vyskytuje sa v nezrelom hrozne, paradajkách a v telových tekutinách rastlín a živočíchov. Vnútormolekulovo odštepuje vodu a dáva anhydrid s 5-článkovým kruhom. Jej soli sú jantarany (sukcináty, Salia succinica). Je súčasťou Krebsovho cyklu. Vzniká tu dekarboxyláciou kyseliny 2-oxoglutarovej za prítomnosti koenzýmu A a ďalej sa mení na kyselinu fumarovú. Kyselina jantárová vzniká aj pri rozkladnej destilácii fosílnej živice jantáru a v malom množstve aj pri alkoholovom kvasení. Používa sa na výrobu lakov, farbív, esterov vo voňavkárstve, fotografii a i. |
− | + | |Comment=''M''ᵣ 118,09, | |
− | |||
− | |||
− | |||
− | |Comment= | ||
}} | }} | ||
− | |||
− | |||
− | |||
[[Category:Medicína]] | [[Category:Medicína]] |
Verzia zo dňa a času 09:38, 2. október 2019
Odporúčaný termín [?]
Oblasť: | chémia |
Definícia: | kyselina 1,4-butándiová; kyselina etylkenjantárová; nem. Bernsteinsäure, HOOCCH₂CH₂COOH; jednoklonné, bezfarebné hranolčeky, bez zápachu, veľmi kyslej nepríjemnej chuti; prvý ju pozoroval Agricola 1546 v destiláte z jantáru |
Zdroj: | Kadlec, O. et al.: Encyklopédia medicíny. I. Bratislava: Asklepios 1993. |
Sumárny vzorec: | C₄H₆O₄ |
Kontext: | Je to dvojsýtna nasýtená alifatická kyselina. Vyskytuje sa v nezrelom hrozne, paradajkách a v telových tekutinách rastlín a živočíchov. Vnútormolekulovo odštepuje vodu a dáva anhydrid s 5-článkovým kruhom. Jej soli sú jantarany (sukcináty, Salia succinica). Je súčasťou Krebsovho cyklu. Vzniká tu dekarboxyláciou kyseliny 2-oxoglutarovej za prítomnosti koenzýmu A a ďalej sa mení na kyselinu fumarovú. Kyselina jantárová vzniká aj pri rozkladnej destilácii fosílnej živice jantáru a v malom množstve aj pri alkoholovom kvasení. Používa sa na výrobu lakov, farbív, esterov vo voňavkárstve, fotografii a i. |
Synonymum: | acidum succinicum |
Poznámka: | Mᵣ 118,09, |