Termín:kyselina jablčná: Rozdiel medzi revíziami
Z STD
(Vytvorená stránka „{{Term |Name=kyselina jablčná |Definition=ac. malicum; kys. hydroxybutándiová; kys. monohydroxyjantárová; kys. hydroxydikarboxylová kys., kt. je známa v 2 optick…“) |
|||
Riadok 1: | Riadok 1: | ||
{{Term | {{Term | ||
|Name=kyselina jablčná | |Name=kyselina jablčná | ||
− | |Definition= | + | |Definition=kyselina hydroxybutándiová; kyselina monohydroxyjantárová; kyselina hydroxydikarboxylová, ktorá je známa v 2 opticky aktívnych formách [D(+)- a L(–)-] a v racemickej zmesi |
− | |||
|Field=chémia | |Field=chémia | ||
− | |||
− | |||
|Synonyms=acidum malicum | |Synonyms=acidum malicum | ||
|Bibliography=Kadlec, O. et al.: Encyklopédia medicíny. I. Bratislava: Asklepios 1993. | |Bibliography=Kadlec, O. et al.: Encyklopédia medicíny. I. Bratislava: Asklepios 1993. | ||
− | |||
|Acceptability=Odporúčaný | |Acceptability=Odporúčaný | ||
− | |Context= | + | |Context=Kyselina L(–)jablčná sa vyskytuje v rastlinstve voľná, ako aj vo forme solí jablčnanov (malátov), najmä v kyslých jablkách, nezrelom hrozne, slivkách, čerešniach, jarabinách a malinách. V organizme je súčasťou Krebsovho cyklu, v ktorom vzniká ako produkt hydratácie kyseliny fumarovej účinkom enzýmu fumaráthydratázy. Kyselina jablčná sa ďalej oxiduje na kyselinu oxaloctovú účinkom malátdehydrogenázy. |
− | |Context source= | + | |Context source=Kadlec, O. et al.: Encyklopédia medicíny. I. Bratislava: Asklepios 1993. |
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
}} | }} | ||
− | |||
− | |||
− | |||
[[Category:Medicína]] | [[Category:Medicína]] |