Termín:kyselina chlorečná: Rozdiel medzi revíziami
Z STD
Riadok 1: | Riadok 1: | ||
{{Term | {{Term | ||
|Name=kyselina chlorečná | |Name=kyselina chlorečná | ||
− | |Definition= | + | |Definition=nestála silná jednosýtna kyselina, známa len v rozt., ktorý je bezfarebný a má oxidačné vlastnosti |
− | |||
|Field=chémia | |Field=chémia | ||
− | |||
− | |||
|Synonyms=acidum chloricum | |Synonyms=acidum chloricum | ||
|Bibliography=Kadlec, O. et al.: Encyklopédia medicíny. I. Bratislava: Asklepios 1993. | |Bibliography=Kadlec, O. et al.: Encyklopédia medicíny. I. Bratislava: Asklepios 1993. | ||
− | | | + | |Empirical formula=HClO₃ |
|Acceptability=Odporúčaný | |Acceptability=Odporúčaný | ||
− | |Context= | + | |Context=Je to silná jednosýtna kyselina. Pripravuje sa reakciou chlorečnanu bárnatého Ba(ClO₃)₂ so zriedenou kys. sírovou H₂SO₄ + Ba(ClO₃)₂= 2HClO₃ + BaSO₄↓. Vzniká bezfarebný rozt., ktorý sa môže vo vákuu zahustiť bez rozkladu na ~ 40 % rozt. HClO₃. Pri vyššom obsahu sa postupne rozkladá. Jej soli – chlorečnany (MˡClO₃, Salia chlorica) sú rozp. vo vode a pôsobia oxidačne. Vo väčšom množstve (> 1 g) sú jedovaté, vyvolávajú methemoglobinémiu. Za vyššej teploty poskytujú kyslík oxidovateľným látkam. Ich zmesi s takýmito látkami (síra, uhlie, cukor) pri zahriatí al. roztieraní vybuchujú. |
− | |Context source= | + | |Context source=Kadlec, O. et al.: Encyklopédia medicíny. I. Bratislava: Asklepios 1993. |
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
}} | }} | ||
− | |||
− | |||
− | |||
[[Category:Medicína]] | [[Category:Medicína]] |
Verzia zo dňa a času 14:13, 6. september 2019
Odporúčaný termín [?]
Oblasť: | chémia |
Definícia: | nestála silná jednosýtna kyselina, známa len v rozt., ktorý je bezfarebný a má oxidačné vlastnosti |
Zdroj: | Kadlec, O. et al.: Encyklopédia medicíny. I. Bratislava: Asklepios 1993. |
Sumárny vzorec: | HClO₃ |
Kontext: | Je to silná jednosýtna kyselina. Pripravuje sa reakciou chlorečnanu bárnatého Ba(ClO₃)₂ so zriedenou kys. sírovou H₂SO₄ + Ba(ClO₃)₂= 2HClO₃ + BaSO₄↓. Vzniká bezfarebný rozt., ktorý sa môže vo vákuu zahustiť bez rozkladu na ~ 40 % rozt. HClO₃. Pri vyššom obsahu sa postupne rozkladá. Jej soli – chlorečnany (MˡClO₃, Salia chlorica) sú rozp. vo vode a pôsobia oxidačne. Vo väčšom množstve (> 1 g) sú jedovaté, vyvolávajú methemoglobinémiu. Za vyššej teploty poskytujú kyslík oxidovateľným látkam. Ich zmesi s takýmito látkami (síra, uhlie, cukor) pri zahriatí al. roztieraní vybuchujú. |
Zdroj kontextu: | Kadlec, O. et al.: Encyklopédia medicíny. I. Bratislava: Asklepios 1993. |
Synonymum: | acidum chloricum |