Termín:kyselina citrónová: Rozdiel medzi revíziami
Z STD
Riadok 1: | Riadok 1: | ||
{{Term | {{Term | ||
|Name=kyselina citrónová | |Name=kyselina citrónová | ||
− | |Definition= | + | |Definition=ČSL 4, kyselina citrónová, kyselina 2-hydroxy-1,2,3-propántrikarboxylová, kyselina hydroxytrikarbalylová |
H₂ – CH – COOH | H₂ – CH – COOH | ||
Riadok 8: | Riadok 8: | ||
H₂ – CH – COOH | H₂ – CH – COOH | ||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
|Field=chémia | |Field=chémia | ||
− | |||
− | |||
|Synonyms=acidum citricum | |Synonyms=acidum citricum | ||
|Bibliography=Kadlec, O. et al.: Encyklopédia medicíny. I. Bratislava: Asklepios 1993. | |Bibliography=Kadlec, O. et al.: Encyklopédia medicíny. I. Bratislava: Asklepios 1993. | ||
− | |||
|Acceptability=Odporúčaný | |Acceptability=Odporúčaný | ||
− | |Context= | + | |Context=Kyselina citrónová tvorí bezfarebné, priesvitné kryštáliky alebo biely kryštalický prášok, bez zápachu, príjemne kyslej chuti, ktorá kryštalizuje s jednou mol. vody; okolo 30 °C začína strácať kryštálovú vodu. Je ľahko rozp. vo vode a v 95 % liehu, veľmi ťažko rozp. v chloroforme. |
− | |Context source= | + | |Context source=Kadlec, O. et al.: Encyklopédia medicíny. I. Bratislava: Asklepios 1993. |
− | + | |Comment=''M''ᵣ bezvodej je 192,12, monohydrátu 210,14 | |
− | |||
− | |||
− | |Comment= | ||
}} | }} | ||
− | |||
− | |||
− | |||
[[Category:Medicína]] | [[Category:Medicína]] |
Verzia zo dňa a času 14:09, 6. september 2019
Odporúčaný termín [?]
Oblasť: | chémia |
Definícia: | ČSL 4, kyselina citrónová, kyselina 2-hydroxy-1,2,3-propántrikarboxylová, kyselina hydroxytrikarbalylová
H₂ – CH – COOH HO – C – COOH H₂ – CH – COOH |
Zdroj: | Kadlec, O. et al.: Encyklopédia medicíny. I. Bratislava: Asklepios 1993. |
Kontext: | Kyselina citrónová tvorí bezfarebné, priesvitné kryštáliky alebo biely kryštalický prášok, bez zápachu, príjemne kyslej chuti, ktorá kryštalizuje s jednou mol. vody; okolo 30 °C začína strácať kryštálovú vodu. Je ľahko rozp. vo vode a v 95 % liehu, veľmi ťažko rozp. v chloroforme. |
Zdroj kontextu: | Kadlec, O. et al.: Encyklopédia medicíny. I. Bratislava: Asklepios 1993. |
Synonymum: | acidum citricum |
Poznámka: | Mᵣ bezvodej je 192,12, monohydrátu 210,14 |