Termín:karcinóm konečníka: Rozdiel medzi revíziami

Z STD
Prejsť na: navigácia, hľadanie
(Vytvorená stránka „{{Term |Name=karcinóm konečníka |Definition=vyskytuje sa u obidvoch pohlaví, najčastejšie vo veku 50 – 70 rokov |Field=lekárska diagnóza, choroba, rakovina |Re…“)
 
Riadok 14: Riadok 14:
 
V etiológii majú úlohu genetické a peristatické faktory, najmä životný štýl a stravovacie návyky. Protektívny vplyv má vláknina, vápnik, telesná aktivita, vitamín A, C a E, selén. Karcinogénny účinok majú živočíšne tuky, nadbytok energie a červeného mäsa, karcinogény v potrave a žlčové kyseliny.
 
V etiológii majú úlohu genetické a peristatické faktory, najmä životný štýl a stravovacie návyky. Protektívny vplyv má vláknina, vápnik, telesná aktivita, vitamín A, C a E, selén. Karcinogénny účinok majú živočíšne tuky, nadbytok energie a červeného mäsa, karcinogény v potrave a žlčové kyseliny.
 
}}
 
}}
 +
[[Category:Medicína]]

Verzia zo dňa a času 14:55, 5. september 2019

Odporúčaný termín [?]

Oblasť: lekárska diagnóza, choroba, rakovina
Definícia: vyskytuje sa u obidvoch pohlaví, najčastejšie vo veku 50 – 70 rokov
Zdroj: Kadlec, O. et al.: Encyklopédia medicíny. I. Bratislava: Asklepios 1993.

Príbuzné termíny: karcinóm, adenokarcinóm, koloidný karcinóm
Cudzojazyčný ekvivalent: la: carcinoma recti
Poznámka: U žien je po karcinóme prsníka, u mužov po rakovine prostaty a pľúc najčastejšou malignitou. Rakovina hrubého čreva je 2,4-krát častejšia ako rakovina rekta.

V etiológii majú úlohu genetické a peristatické faktory, najmä životný štýl a stravovacie návyky. Protektívny vplyv má vláknina, vápnik, telesná aktivita, vitamín A, C a E, selén. Karcinogénny účinok majú živočíšne tuky, nadbytok energie a červeného mäsa, karcinogény v potrave a žlčové kyseliny.