Termín:mikrobiálny kmeň: Rozdiel medzi revíziami

Z STD
Prejsť na: navigácia, hľadanie
(Vytvorená stránka „{{Term |Name=mikrobiálny kmeň |Definition=populácia mikroorganizmov, ktorá pochádza z jednej bunky čistej kultúry, pričom rôzne kmene reprezentujú genetickú v…“)
 
Riadok 6: Riadok 6:
 
|Bibliography=PODĽA: https://fns.uniba.sk/uploads/media/Ekologia_a_taxonomia_mikroorganizmov.pdf
 
|Bibliography=PODĽA: https://fns.uniba.sk/uploads/media/Ekologia_a_taxonomia_mikroorganizmov.pdf
 
|Acceptability=Odporúčaný
 
|Acceptability=Odporúčaný
 +
|Context=V súčasnosti však existujú geneticky modifikované mikrobiálne kmene, ktoré dokážu efektívne spojiť oxidačný aj redukčný stupeň výroby v jednom fermentačnom kroku.
 +
|Context source=Ústav chemického a environmentálneho inžinierstva, Fakulta chemickej a potravinárskej technológie, http://kchbi.chtf.stuba.sk/pedagog/projektD.aspx?ID=803.
 +
|Comment=Na kvantitatívne vyjadrenie miery patogenity mikrobiálneho kmeňa patriaceho do patogénneho druhu sa zaviedol termín virulencia. Virulenciu mikrobiálnych kmeňov možno stanoviť napr. na experimentálnych zvieratách, ktorým sa aplikuje niekoľko presne určených dávok pôvodcu ochorenia. Práve rozdiely vo virulencii mikrobiálnych kmeňov boli podkladom na vývoj niektorých očkovacích látok.
 +
Mikrobiálne bunky sú tiež schopné existovať v oligotrofných podmienkach (nedostatok živín), v podstate žijúce v podmienkach hladovania. Tieto vlastnosti umožňujú mikroorganizmom existovať v každom ekosystéme, vrátane púští, džunglí a dokonca aj arktických oblastí.
 
}}
 
}}
 
[[Category:Epidemiológia a imunológia]]
 
[[Category:Epidemiológia a imunológia]]

Verzia zo dňa a času 13:35, 7. október 2020

Odporúčaný termín [?]

Oblasť: biológia, mikroorganizmus
Definícia: populácia mikroorganizmov, ktorá pochádza z jednej bunky čistej kultúry, pričom rôzne kmene reprezentujú genetickú variabilitu vo vnútri druhu
Zdroj: PODĽA: https://fns.uniba.sk/uploads/media/Ekologia_a_taxonomia_mikroorganizmov.pdf

Kontext: V súčasnosti však existujú geneticky modifikované mikrobiálne kmene, ktoré dokážu efektívne spojiť oxidačný aj redukčný stupeň výroby v jednom fermentačnom kroku.
Zdroj kontextu: Ústav chemického a environmentálneho inžinierstva, Fakulta chemickej a potravinárskej technológie, http://kchbi.chtf.stuba.sk/pedagog/projektD.aspx?ID=803.
Príbuzné termíny: mikroorganizmus, kmeň
Poznámka: Na kvantitatívne vyjadrenie miery patogenity mikrobiálneho kmeňa patriaceho do patogénneho druhu sa zaviedol termín virulencia. Virulenciu mikrobiálnych kmeňov možno stanoviť napr. na experimentálnych zvieratách, ktorým sa aplikuje niekoľko presne určených dávok pôvodcu ochorenia. Práve rozdiely vo virulencii mikrobiálnych kmeňov boli podkladom na vývoj niektorých očkovacích látok.

Mikrobiálne bunky sú tiež schopné existovať v oligotrofných podmienkach (nedostatok živín), v podstate žijúce v podmienkach hladovania. Tieto vlastnosti umožňujú mikroorganizmom existovať v každom ekosystéme, vrátane púští, džunglí a dokonca aj arktických oblastí.