Termín:glycín: Rozdiel medzi revíziami
Z STD
Riadok 3: | Riadok 3: | ||
|Definition=kyselina aminooctová, yselina aminoetánová, glykokol, C₂H₅NO₂, NH₂CH₂-COOH; najjednoduchšia proteogénna, neesenciálna aminokyselina (z hľadiska rastu potkanov) | |Definition=kyselina aminooctová, yselina aminoetánová, glykokol, C₂H₅NO₂, NH₂CH₂-COOH; najjednoduchšia proteogénna, neesenciálna aminokyselina (z hľadiska rastu potkanov) | ||
|Field=chémia | |Field=chémia | ||
− | |Bibliography=Kadlec, O. et al.: Encyklopédia medicíny. | + | |Bibliography=Kadlec, O. et al.: Encyklopédia medicíny. VII. Bratislava: Asklepios 1998. |
|Acceptability=Odporúčaný | |Acceptability=Odporúčaný | ||
|Context=Najbohatším zdrojom Gly je želatína a fibroín. Zo želatíny ho prvý izoloval Braconnot (1819). Aminodusík Gly je ľahko vymeniteľný, preto ak sa má zabezpečiť prívod dusíka potrebného na syntézu iných aminokyselín, pridáva sa vo veľkých množstvách k aminokyselinovým diétam. | |Context=Najbohatším zdrojom Gly je želatína a fibroín. Zo želatíny ho prvý izoloval Braconnot (1819). Aminodusík Gly je ľahko vymeniteľný, preto ak sa má zabezpečiť prívod dusíka potrebného na syntézu iných aminokyselín, pridáva sa vo veľkých množstvách k aminokyselinovým diétam. | ||
− | |Context source=Kadlec, O. et al.: Encyklopédia medicíny. | + | |Context source=Kadlec, O. et al.: Encyklopédia medicíny. VII. Bratislava: Asklepios 1998. |
|Comment=''M''ᵣ 75,07 | |Comment=''M''ᵣ 75,07 | ||
}} | }} | ||
[[Category:Medicína]] | [[Category:Medicína]] |
Verzia zo dňa a času 13:55, 7. apríl 2020
Odporúčaný termín [?]
Oblasť: | chémia |
Definícia: | kyselina aminooctová, yselina aminoetánová, glykokol, C₂H₅NO₂, NH₂CH₂-COOH; najjednoduchšia proteogénna, neesenciálna aminokyselina (z hľadiska rastu potkanov) |
Zdroj: | Kadlec, O. et al.: Encyklopédia medicíny. VII. Bratislava: Asklepios 1998. |
Kontext: | Najbohatším zdrojom Gly je želatína a fibroín. Zo želatíny ho prvý izoloval Braconnot (1819). Aminodusík Gly je ľahko vymeniteľný, preto ak sa má zabezpečiť prívod dusíka potrebného na syntézu iných aminokyselín, pridáva sa vo veľkých množstvách k aminokyselinovým diétam. |
Zdroj kontextu: | Kadlec, O. et al.: Encyklopédia medicíny. VII. Bratislava: Asklepios 1998. |
Poznámka: | Mᵣ 75,07 |