Termín:glycín: Rozdiel medzi revíziami

Z STD
Prejsť na: navigácia, hľadanie
Riadok 1: Riadok 1:
 
{{Term
 
{{Term
 
|Name=glycín
 
|Name=glycín
|Definition=kyselina aminooctová,  yselina aminoetánová, glykokol, C2H5NO2, NH2CH2-COOH, Mr75,07;  najjednoduchšia proteogénna, neesenciálna aminokyselina (z hľadiska rastu potkanov). Najbohatším  zdrojom  Gly  je  ţelatína  a  fibroín.  Zo  ţelatíny  ho  prvý  izoloval  Braconnot  (1819). Aminodusík  Gly  je ľahko  vymeniteľný,  preto  ak  sa  má  zabezpečiť  prívod  dusíka  potrebného  na syntézu iných aminokyselín, pridáva sa vo veľkých mnoţstvách k aminokyselinovým diétam
+
|Definition=kyselina aminooctová,  yselina aminoetánová, glykokol, C₂H₅NO₂, NH₂CH₂-COOH;  najjednoduchšia proteogénna, neesenciálna aminokyselina (z hľadiska rastu potkanov)
 
|Field=chémia
 
|Field=chémia
|Related terms=
 
 
|Bibliography=Kadlec, O. et al.: Encyklopédia medicíny. I. Bratislava: Asklepios 1993.
 
|Bibliography=Kadlec, O. et al.: Encyklopédia medicíny. I. Bratislava: Asklepios 1993.
 
|Acceptability=Odporúčaný
 
|Acceptability=Odporúčaný
|Comment=
+
|Context=Najbohatším zdrojom Gly je želatína a fibroín. Zo želatíny ho prvý izoloval Braconnot (1819). Aminodusík Gly je ľahko vymeniteľný, preto ak sa má zabezpečiť prívod dusíka potrebného na syntézu iných aminokyselín, pridáva sa vo veľkých množstvách k aminokyselinovým diétam.
 +
|Context source=Kadlec, O. et al.: Encyklopédia medicíny. I. Bratislava: Asklepios 1993.
 +
|Comment=''M''ᵣ 75,07
 
}}
 
}}
 
[[Category:Medicína]]
 
[[Category:Medicína]]

Verzia zo dňa a času 15:56, 6. september 2019

Odporúčaný termín [?]

Oblasť: chémia
Definícia: kyselina aminooctová, yselina aminoetánová, glykokol, C₂H₅NO₂, NH₂CH₂-COOH; najjednoduchšia proteogénna, neesenciálna aminokyselina (z hľadiska rastu potkanov)
Zdroj: Kadlec, O. et al.: Encyklopédia medicíny. I. Bratislava: Asklepios 1993.

Kontext: Najbohatším zdrojom Gly je želatína a fibroín. Zo želatíny ho prvý izoloval Braconnot (1819). Aminodusík Gly je ľahko vymeniteľný, preto ak sa má zabezpečiť prívod dusíka potrebného na syntézu iných aminokyselín, pridáva sa vo veľkých množstvách k aminokyselinovým diétam.
Zdroj kontextu: Kadlec, O. et al.: Encyklopédia medicíny. I. Bratislava: Asklepios 1993.
Poznámka: Mᵣ 75,07