Termín:glycín: Rozdiel medzi revíziami
Z STD
Riadok 1: | Riadok 1: | ||
{{Term | {{Term | ||
|Name=glycín | |Name=glycín | ||
− | |Definition= | + | |Definition=kyselina aminooctová, yselina aminoetánová, glykokol, C2H5NO2, NH2CH2-COOH, Mr75,07; najjednoduchšia proteogénna, neesenciálna aminokyselina (z hľadiska rastu potkanov). Najbohatším zdrojom Gly je ţelatína a fibroín. Zo ţelatíny ho prvý izoloval Braconnot (1819). Aminodusík Gly je ľahko vymeniteľný, preto ak sa má zabezpečiť prívod dusíka potrebného na syntézu iných aminokyselín, pridáva sa vo veľkých mnoţstvách k aminokyselinovým diétam |
|Field=chémia | |Field=chémia | ||
|Related terms= | |Related terms= |
Verzia zo dňa a času 15:52, 6. september 2019
Odporúčaný termín [?]
Oblasť: | chémia |
Definícia: | kyselina aminooctová, yselina aminoetánová, glykokol, C2H5NO2, NH2CH2-COOH, Mr75,07; najjednoduchšia proteogénna, neesenciálna aminokyselina (z hľadiska rastu potkanov). Najbohatším zdrojom Gly je ţelatína a fibroín. Zo ţelatíny ho prvý izoloval Braconnot (1819). Aminodusík Gly je ľahko vymeniteľný, preto ak sa má zabezpečiť prívod dusíka potrebného na syntézu iných aminokyselín, pridáva sa vo veľkých mnoţstvách k aminokyselinovým diétam |
Zdroj: | Kadlec, O. et al.: Encyklopédia medicíny. I. Bratislava: Asklepios 1993. |