Termín:kyselina citrónová: Rozdiel medzi revíziami
Z STD
Riadok 14: | Riadok 14: | ||
|Context=Kyselina citrónová tvorí bezfarebné, priesvitné kryštáliky alebo biely kryštalický prášok, bez zápachu, príjemne kyslej chuti, ktorá kryštalizuje s jednou mol. vody; okolo 30 °C začína strácať kryštálovú vodu. Je ľahko rozp. vo vode a v 95 % liehu, veľmi ťažko rozp. v chloroforme. | |Context=Kyselina citrónová tvorí bezfarebné, priesvitné kryštáliky alebo biely kryštalický prášok, bez zápachu, príjemne kyslej chuti, ktorá kryštalizuje s jednou mol. vody; okolo 30 °C začína strácať kryštálovú vodu. Je ľahko rozp. vo vode a v 95 % liehu, veľmi ťažko rozp. v chloroforme. | ||
|Context source=Kadlec, O. et al.: Encyklopédia medicíny. I. Bratislava: Asklepios 1993. | |Context source=Kadlec, O. et al.: Encyklopédia medicíny. I. Bratislava: Asklepios 1993. | ||
− | |Comment=''M''ᵣ bezvodej je 192,12, monohydrátu 210,14 | + | |Comment=''M''ᵣ bezvodej je 192,12, monohydrátu 210,14. |
}} | }} | ||
[[Category:Medicína]] | [[Category:Medicína]] |