Termín:karcinóm konečníka: Rozdiel medzi revíziami
Z STD
(Vytvorená stránka „{{Term |Name=karcinóm konečníka |Definition=vyskytuje sa u obidvoch pohlaví, najčastejšie vo veku 50 – 70 rokov |Field=lekárska diagnóza, choroba, rakovina |Re…“) |
|||
Riadok 14: | Riadok 14: | ||
V etiológii majú úlohu genetické a peristatické faktory, najmä životný štýl a stravovacie návyky. Protektívny vplyv má vláknina, vápnik, telesná aktivita, vitamín A, C a E, selén. Karcinogénny účinok majú živočíšne tuky, nadbytok energie a červeného mäsa, karcinogény v potrave a žlčové kyseliny. | V etiológii majú úlohu genetické a peristatické faktory, najmä životný štýl a stravovacie návyky. Protektívny vplyv má vláknina, vápnik, telesná aktivita, vitamín A, C a E, selén. Karcinogénny účinok majú živočíšne tuky, nadbytok energie a červeného mäsa, karcinogény v potrave a žlčové kyseliny. | ||
}} | }} | ||
+ | [[Category:Medicína]] |
Verzia zo dňa a času 14:55, 5. september 2019
Odporúčaný termín [?]
Oblasť: | lekárska diagnóza, choroba, rakovina |
Definícia: | vyskytuje sa u obidvoch pohlaví, najčastejšie vo veku 50 – 70 rokov |
Zdroj: | Kadlec, O. et al.: Encyklopédia medicíny. I. Bratislava: Asklepios 1993. |
Príbuzné termíny: | karcinóm, adenokarcinóm, koloidný karcinóm |
Cudzojazyčný ekvivalent: | la: carcinoma recti |
Poznámka: | U žien je po karcinóme prsníka, u mužov po rakovine prostaty a pľúc najčastejšou malignitou. Rakovina hrubého čreva je 2,4-krát častejšia ako rakovina rekta.
V etiológii majú úlohu genetické a peristatické faktory, najmä životný štýl a stravovacie návyky. Protektívny vplyv má vláknina, vápnik, telesná aktivita, vitamín A, C a E, selén. Karcinogénny účinok majú živočíšne tuky, nadbytok energie a červeného mäsa, karcinogény v potrave a žlčové kyseliny. |