Termín:kyselina tanínová: Rozdiel medzi revíziami

Z STD
Prejsť na: navigácia, hľadanie
(Vytvorená stránka „{{Term |Name=kyselina tanínová |Definition=ac. tannicum; tanín; galotanín, nespr. kys. gigalová. Nachádza sa v kôre a plodoch mnohých rastlín. Patrí k trieslov…“)
 
Riadok 1: Riadok 1:
 
{{Term
 
{{Term
 
|Name=kyselina tanínová
 
|Name=kyselina tanínová
|Definition=ac. tannicum; tanín; galotanín, nespr. kys. gigalová. Nachádza sa v kôre a plodoch mnohých rastlín. Patrí k trieslovinám (ČSL4 ''Tanninum''). Kys. galová je viazaná na glukózu estericky al. glykozidicky, a to sama al. ako kys. m. digalová (kys. ''m''-galooylgalová); korilagín.
+
|Definition=tanín; galotanín, nesprávne kyselina gigalová
 
 
Tanín je biely až žltkastý prášok, ťažko rozp. vo vode. Vyrába sa z dubienok (gallae). Chem. nie sú taníny jednotné. Hydrolýzou sa štiepia na glukózu, kys. ''m''-galoylgalovú a malé množstvo kys. galovej.
 
 
 
K tanínovým trieslovinám patrí aj trieslovina čajová (čajový tanín), kt. sa vyluhuje z čajového lístia.
 
 
 
Trieslovina s bielkom (ČSL4 Tanninum albuminatum, Tanalbin®, Talbin®) vzniká zrážaním rozt. bielkovín roztokom tanínu. Používa sa ako adstringens pri chorobách GIT.
 
|Localized definitions=
 
 
|Field=chémia
 
|Field=chémia
|Localized fields=
 
|Related terms=
 
 
|Synonyms=acidum tannicum
 
|Synonyms=acidum tannicum
 
|Bibliography=Kadlec, O. et al.: Encyklopédia medicíny. I. Bratislava: Asklepios 1993.
 
|Bibliography=Kadlec, O. et al.: Encyklopédia medicíny. I. Bratislava: Asklepios 1993.
|Translations=
 
 
|Acceptability=Odporúčaný
 
|Acceptability=Odporúčaný
|Context=
+
|Context=Nachádza sa v kôre a plodoch mnohých rastlín. Patrí k trieslovinám (ČSL4 ''Tanninum''). Kyselina galová je viazaná na glukózu estericky alebo glykozidicky, a to sama alebo ako kys. m. digalová (kys. ''m''-galooylgalová); korilagín. Tanín je biely až žltkastý prášok, ťažko rozp. vo vode. Vyrába sa z dubienok (gallae). Chem. nie sú taníny jednotné. Hydrolýzou sa štiepia na glukózu, kyselinu ''m''-galoylgalovú a malé množstvo kyseliny galovej.
|Context source=
+
|Context source=Kadlec, O. et al.: Encyklopédia medicíny. I. Bratislava: Asklepios 1993.
|URL=
 
|Localized URLs=
 
|Approved=
 
|Comment=
 
 
}}
 
}}
 
 
 
 
[[Category:Medicína]]
 
[[Category:Medicína]]

Verzia zo dňa a času 10:49, 2. október 2019

Odporúčaný termín [?]

Oblasť: chémia
Definícia: tanín; galotanín, nesprávne kyselina gigalová
Zdroj: Kadlec, O. et al.: Encyklopédia medicíny. I. Bratislava: Asklepios 1993.

Kontext: Nachádza sa v kôre a plodoch mnohých rastlín. Patrí k trieslovinám (ČSL4 Tanninum). Kyselina galová je viazaná na glukózu estericky alebo glykozidicky, a to sama alebo ako kys. m. digalová (kys. m-galooylgalová); korilagín. Tanín je biely až žltkastý prášok, ťažko rozp. vo vode. Vyrába sa z dubienok (gallae). Chem. nie sú taníny jednotné. Hydrolýzou sa štiepia na glukózu, kyselinu m-galoylgalovú a malé množstvo kyseliny galovej.
Zdroj kontextu: Kadlec, O. et al.: Encyklopédia medicíny. I. Bratislava: Asklepios 1993.
Synonymum: acidum tannicum